Meet the jury!

Meillä on ilo esitellä Finnish Photo Awards -kilpailun tuomaristo, joka on parhaillaan työn touhussa arvioimassa kuvia.


Päätuomari, tuomari 1: Jim Lowe, Iso-Britannia
Brittiläinen, walesilaista syntyperää, oleva Jim Lowe on pitkän linjan valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja. Hänellä on jo 45 vuoden kokemus valokuva-alasta ja hänen erikoisalaansa on arkkitehtuurikuvaus.
Hän on oman yrityksensä pyörittämisen lisäksi työskennellyt vuosien varrella useissa valokuva-alan oppilaitoksissa Brittein saarilla, viimeisimpänä Falmouthin yliopistossa, Marine & Natural History Photography – tutkintolinjan johtajana vuodesta 2009 eläkkeelle jäämiseensä asti viime vuonna.
Jim Lowe on toiminut aktiivisesti myös alan järjestökentässä kotimaassaan, hänellä on Fellow-arvot sekä British Institute of Professional Photographers – järjestöstä että Royal Photographic Societysta, hän on myös toiminut BIPP:n presidenttinä.
Kahdenkymmenen vuoden hän on ollut vastuussa alan eurooppalaisen keskusjärjestön FEP:n arvonimijurytuksista ja nauttii niiden päätuomarina suurta arvostusta Euroopassa.

 


Tuomari 2: Jos Verhoogen, Belgia
Jos Verhoogen on toiminut valokuvaaja jo yli 30 vuoden ajan. Hän aloitti uransa lehtikuvaajana kotimaansa Belgian sanomalehdille, lehtikuvaus on edelleen lähellä hänen sydäntään, mutta sen lisäksi toimii muotokuvaajana ja mentorina nuorille valokuvaajille. Hän on vienyt newborn-kuvauksen uudelle tasolle ja tekee kuvareportaasejaa synnytyksistä. Verhoogen on saavuttanut sekä QEP- että MQEP arvonimensä juurikin näillä synnytyskuvilla. Hän toimii myös aktiivisesti alan järjestökentässä niin kotimaassaan kuin Euroopassa.

 


Tuomari 3: Andre Boto, Portugali
Portugalilainen André Boto on erikoistunut konseptuaalisiin kuvauksiin sekä mainos- arkkitehtuuri- interiöörikuvauksiin ja Photoshop-työskentelyyn. Andrén pitkäaikaisia kiinnostuksen kohteita ovat olleet taide, design ja surrealismi ja monet hänen kansainvälisesti palkituista kuvistaan ovatkin tyyliltään hyvin surrealististia.
Suhteellisen nuoresta iästään huolimatta André on ehtinyt jo saavuttaa useita palkintoja sekä arvonimiä; hän voittanut FEP:n järjestämän European Professional Photographer of the Year – kilpailun vuonna 2010 sekä saavuttanut kaksi Master QEP -arvonimeä, vuosina 2010 ja 2016. Hän on ollut viime vuodet erittäin suosittu puhuja ja tuomari useissa kansainvälisissä valokuvaajien tapahtumissa ja kilpailuissa.

 

Tuomari 4: Robyn Campbell, Australia
Robyn Campbell on yksi Australian arvostetuimmista naiskuvaajia ja tuomareista. Kahdenkymmenen vuoden uraan mahtuu lukuisia palkintoja ja näyttelyitä. Hän saavutti aikanaan 21-vuotiaana Australian valokuvaajajärjestön AIPP:n Master of Photography -arvon, nuorimpana valokuvaajana koskaan. Hänen erikoisalaansa on muotokuvat ja fine art -kuvat. Campbellilla on pitkä kokemus kuvien arvioinnista tuomarina niin kotimaassaan kuin kansainvälisestikin, hän on mm. ollut Australian joukkueen nimeämänä tuomarina World Photographic Cup – kilpailussa.

 


Tuomari 5: Laila Villebeck, Ruotsi
Laila Villebeck aloitti yritystoiminnan valokuvaajana vuonna 2011, hänen erikoisalaansa ovat newborn- ja vauvakuvat sekä lasten fine art-muotokuvat. Hänellä on jo huomattava lista palkintoja kansallisista ja kansainvälisistä kilpailuista: hän on voittanut Ruotsin vastaavan kilpailun vuosina 2015 ja 2017, FEP:n vuotuisessa kilpailussa kaksi kertaa peräkkäin 2018 ja 2019 muotokuvasarjan Kultaisen kameran sekä Hopeisen kameran kuvituskuvien sarjassa 2018 ja urheilukuvien sarjassa 2019. Palkintokaapista löytyy menestystä myös muista kansainvälisistä kilpailuista.
Laila Villebeck on ensimmäinen ruotsalainen valokuvaaja, joka on saavuttanut Master Qualified European Photographer -arvonimen, hänellä on myös tuomarointikokemusta kilpailuista ja arvonimihauista sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

 


Tuomari 6: Kaye Davis, Uusi-Seelanti
Kaye Davis on kotoisin Uudesta-Seelannista, hän ehti toimia valokuvauksen ja taiteen opettajana liki kahdenkymmenen vuoden ajan, kunnes siirtyi sanoista tekoihin eli opettajasta valokuvaajaksi. Hänen erikoisalojaan ovat erityisesti maisemat, kuvituskuvat sekä muotokuvat.
Hän kertoo työskentelynsä ohjenuorana olevan rajojen koettelun valokuvauksessa, mitä valokuvaus on tai mitä se edustaa ja miten sen kautta maailmaan voi katoa eri tavoin. Davis sanoo, että vaikka iso osa hänen työtään on rakennettujen kuvien tekeminen, on vapauttavaa ja tasapainottavaa välillä tehdä yksinkertaisia kuvia
Kaye Davis on voittanut Oseanian alueella useita palkintoja eri valokuvauskilpailuista.

 


Tuomari 7: Andreas Varro, Ruotsi
Andreas Varro on visuaalinen taiteilija ja tarinankertoja, jonka kuvissa on usein myös sosiaalista sanomaa. Varron vahvuus ja intohimo on ideoiden kuvittaminen visuaalisiksi tarinoiksi kuvankäsittelyn avulla. Hän on työskennellyt mainoskuvauksen ja kuvankäsittelyn parissa 10 vuoden ajan, hänen asiakkaitaan ovat olleet sekä ruotsalaiset että kansainväliset yrityksen sekä mainostoimistot. Andreas Varron töitä on palkittu sekä kotimaassa että ulkomailla, hän on myös Ruotsin vastaavan kilpailun hallitseva voittaja viime syksyltä.

 

Tuomari 8: Jari Peltomäki, Suomi
Jari Peltomäki on oululainen ammattiluontokuvaaja ja luontomatkailuyrittäjä sekä pitkän linjan lintuharrastaja; lintukuvaajana hän haluaa jakaa lintujen kauneuden suuren yleisön kanssa. Hän on kuvannut lintuja vuodesta 1978 lähtien ja vuodesta 1998 lähtien hän on ollut ammattiluontokuvaaja. Vuosina 2012- 2016 hän toimi Nikon Ambassadorina ja vuoden 2017 alusta alkaen Olympus Visionäärinä.
Jari Peltomäki on julkaissut useita valokuvakirjoja mm. Lintukuvauksen käsikirjan (yhdessä Markus Varesvuon ja Bence Mátén kanssa) ja hänen kuviaan on julkaistu eri puolilla maailmaa. Jarin kuvia on palkittu monta kertaa ja hän on toiminut myös tuomarina useissa kansainvälisissä ja kotimaisissa arvostetuissa luontokuvakilpailuissa. Vuonna 2014 Jari sai Professori Pentti Kaitera Rahaston tunnustuspalkinnon.

 


Tuomari 9: Dan McClanahan, USA
Amerikkalainen Dan McClanahan aloitti uransa valokuvaaja kymmenen vuotta sitten, tuolloin hänen tavoitteenaan oli luoda tuoretta näkökulmaa valitsemiinsa valokuvauksen erikoisaloihin. Tavoite onnistuikin ennennäkemättömän hyvin, kuvat saavuttivat nopeasti useita palkintoja ja hänestä tuli yksi nuorimmista valokuvaajista, joka on saavuttanut kaikki Professional Photographers of American kolme tutkintotasoa. McClanahan on aktiivisesti myös antanut takaisin toimimalla kouluttajana useissa Pohjois-Amerikan alan tapahtumissa.
Hänen studionsa, jota hän pyörittää yhdessä vaimonsa kanssa, sijaitsee Iowan Amesissa. McClanahanien studio on erikoistunut mainoskuvaukseen sekä tuomaan uutta twistiä high school senior photographyyn, joka on merkittävä osa amerikkalaista valokuvakulttuuria.

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry