Finnish Photo Awards 2021 -tuomaristo

Meillä on jälleen ilo FPA-tuomariston kokoonpano, nyt vuosimallia 2021. Kuten aiempinakin vuosina, tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina (ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina) jatkaa aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta. Hänellä on vuosikymmenten kokemus valokuva-alasta niin yrittäjänä kuin valokuvauksen opettajana. Hän toimii myös ammattivalokuvaajajärjestöjen eurooppalaisen keskusjärjestö FEP:n arvonimijurytysten päätuomarina.

Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä 24.9. järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin.

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Antonio Barrella, Susan Dykstra, Kylie Lyons sekä Ella Putney Carlson.

Antonio Barrella (Italia) on italialainen muoti- ja mainoskuvaaja sekä valokuvauksen opettaja. Barrellan ura on alkanut jo 1980-luvulla ja vuosien saatossa hän on työskennellyt kaikkien tärkeimpien italialaisten muotitalojen kanssa. Lisäksi hänen kuviaan julkaistaan tasaiseen tahtiin kaikissa italialaisissa muotiraamatuissa. Antonio Barrellan erikoisalaa on korujen kuvaaminen. Häneltä löytyy huomattava joukko palkintoja sekä mm. kaksi MQEP – titteliä.

Susan Dykstra (Kanada) on kanadalainen maisemakuvaaja. ”Valokuvaus on minulle itseilmaisun keino. Jokainen kuva kertoo oman tarinansa käyttäen ympäristönsä visuaalisia elementtejä. Jokaisen kuvan tulee kertoa tarina tai sisältää jokin tunne ja sitä prosessia ei voi kiirehtiä”, kertoo Susan. Hän pitää erityisesti kuvaamisesta talvella, jolloin lumi ja jää tuovat majesteettisen lisänsä maisemaan. Susan Dykstran maisemakuvia on palkittu useissa kilpailuissa.

Kylie Lyons (Australia) on toiminut valokuvaajana pian 30 vuotta. Hänen yrityksensä toimii Sydneyn lähettyvillä ja keskistyy erityisesti muoto- ja hääkuvauksiin sekä mainoskuvauksiin. Kylien studio toimii yhdessä alueensa vanhimmista rakennuksista, vuonna 1839 rakennetussa vanhassa kirkossa. Samalla tontilla on myös 1884 rakennettu uudempi kirkko, jota hän vuokraa häitä varten ja pystyy näin tarjoamaan hääkuvausasiakkaille uniikin kokonaispaketin.Kyliella on laaja tuomarointikokemus niin Oseanian alueen kuin kansainvälisistäkin valokuvakilpailuista.

Ella Putney Carlson (USA) on amerikkalaisen PPA:n moninkertaisesti sertifioitu ja palkittu kuvaaja ja kuvittaja. Hänellä on myös graafisen suunnittelijan koulutus ja sen vaikutus näkyy monesti hänen kuvankäsittelyssään. Ellan kuvia on sekä palkittu runsaasti että ne ovat esillä useissa julkaisuissa ja näyttelyissä.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Kuopiossa arvioimassa finalistikuvia: Friedrich Jansenberger, Martin Krystynek, Ingrid van Heteren ja Martina Wärenfeldt.

Friedrich Jansenberger (Itävalta) on mainoskuvaaja, joka suhtautuu työhönsä intohimolla. Hän on käynyt läpi klassisen keski-eurooppalaisen kisälli-mestari –koulutusjärjestelmän ja luonut merkittävän uran mainos- ja erityisesti tuotekuvaajana. Friedrich työskentelee sekä studiostaa Wienistä käsin että myöskin asiakkaiden tarpeiden mukaan eri lokaatioissa Itävallassa ja muualla maailmassa.

Martin Krystynek (Slovakia) on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta jo moninkertaisesti palkittu valokuvaaja. Aktiivisen oman kilpailemisen lisäksi hän myös toimii useissa alan luottamustoimissa ja on kysytty tuomari ja kuraattori kansainvälisiin kilpailuihin ja näyttelyihin.
Hänen ammatillinen uransa alkoi vuonna 2010 kaukana kotoa, Etelä-Amerikan Paraguayssa. Sen jälkeen hänen kameransa edessä on olleet niin monet maailmanpolitiikan merkkihenkilöt, huippumallit, yritysjohtajat kuin tavallisetkin ihmiset. Martinilla on ihailtava valon näkemisen taito ja ihmisten kuvaamisessa hän arvostaa erityisesti luonnollista kauneutta voimakkaan käsittelyn sijaan.

Ingrid van Heteren (Alankomaat) pyörittää valokuvaamoa yhdessä aviomiehensä kanssa kotikaupungissan Uithoornissa. Monien suomalaisvalokuvaajien tapaan myös Ingrid on ”yleisvalokuvaaja”, mutta erityisesti muotokuvauksen eri lajit ovat lähellä hänen sydäntään. 25-vuotiseen uraan mahtuu palkintoja sekä hollantilaisista että kansainvälisistä kilpailuista.

Martina Wärenfeldt (Ruotsi) haaveili lapsena taiteilijan ammatista ja elääkin nyt todeksi lapsuutensa unelmaa kuvaamalla maalauksellisia fina art -henkisiä muotokuvia ihmisistä. Martina opiskeli aikoineen valokuvausta Santa Monica Collegessa Los Angelesissa, mutta palasi kotiin Ruotsiin valmistuttuaan ja on nyt pyörittänyt omaa studiotaan kotikaupungissaan Vaxjossa yli 20 vuoden ajan. Martinalla on vaikuttava palkintokokoelma sekä ruotsalaisista että kansainvälisistä valokuvakilpailuista ja aiempaa tuomarointikokemusta muista skandinavisista valokuvakilpailuista. Suomikin on Martinalle entuudestaan tuttu vuoden 2018 luentomatkalta.

Tuomarointivaihe käynnissä

Finnish Photo Awards 2021 -kilpailun kuvien lataus sulkeutui päivän päätteeksi 30.5.2021. Kisaan lähetettiin lähes 600 valokuvaa ja tuomaristo on nyt aloittanut työskentelynsä kuvien arvioinnin parissa. Finalistit julkistetaan myöhemmin kesällä ja tällä hetkellä näyttää erittäin hyvältä sen suhteen, että kilpailun finaalivaihe saadaan toteutettua suunnitellusti livetapahtumana Kuopiossa 24.-25.9.2021.

Kiitokset kaikille osallistuneille ja onnea kilpailuun! Tavataan syyskuussa Kuopiossa!

Uusien käyttäjien kirjautumisessa ongelmia

Kilpailujärjestelmään kirjautumisessa on kuitenkin ongelma, jota ei ole pystytty ratkaisemaan, tosin ongelma koskee vain uusi kirjautumisia.
Kun tunnus on luodaan, siitä pitäisi tulla vahvistusviesti sähköpostiin. Vahvistusviestit kyllä lähtevät liikkeelle, mutta jostain syystä ne eivät päädy perille vaan katoavat bittiavaruuteen. Luodut tunnukset jäävät tällöin pending-tilaan, josta ne pitää käydä manuaalisesti aktivoimassa. Tämä tarkoittaa nyt sitä, että tuleva viikonloppu kuluu järjestelmää vahtiessa…. Sinun ei siis tarvitse erikseen lähettää viestiä aiheesta, vaan tämä on tiedossa ja niitä käydään tasaiseen tahtiin aktivoimassa. Odottele siis hetkinen ja koeta kirjatumista sen jälkeen uudelleen.
Hyvä uutinen on se, että tämä koskee vain uusia käyttäjiä eli jos olet osallistunut kisaan jo aiempina vuosina ja olet ns. olemassa järjestelmän sisällä, tätä ongelmaa ei ole.

Kilpailu aukeaa maanantaina

Finnish Photo Awards aukeaa latauksille maanantaina 10.5.2021 ja viimeinen osallistumispäivä on 30.5.2021.

Tervetuloa osallistumaan!

FPA 2021 kategoriasponsorit

Finnish Photo Awards käynnistyy pian. Tämänvuotiset kategoriasponsorit ovat:

Baby > Canon
Children > Color-Kolmio
Classical Portrait > Epson
Commercial > StudioVarustamo
Creative Portrait > Interfoto
Domesticated animals > Chromaluxe
Illustration / digital art / fine art > Dialab
Nature > Sony
Reportage / Sport > Fimeko
Wedding > JAS-Kamerakauppa

 

Finnish Photo Awards 2021 – säännöt on julkaistu

Vuoden 2021 kilpailun säännöt on julkaistu. Valtaosa säännöistä jatkaa edellisvuosien formaatilla, mutta kilpailuun on tullut mukaan uusi kategoria, domesticated animals. Siihen kategoriaan kuuluvat lemmikkieläinkuvat ta ylipäätään kuvat eläimistä, joiden olemassaolo perustuu ihmisten huolenpitoon (lemmikkieläimet, maatilan eläimet, eläintarhassa olevat eläimet).

Myös urheilukuvat on nyt määritelty selkeästi osaksi reportage-kategoriaa.

Kilpailu aukeaa latauksille 10.5.2021

Finnish Photo Awards 2021 aukeaa toukokuussa

Finnish Photo Awards 2021 on auki kilpailukuvien latausta varten 10.-30.5.2021

Finalisteihin otetaan yhteyttä viikolla 30 ja itse finaali käydään 24.9.2021, palkinnot puolestaan jaetaan FPA-gaalassa 25.9.2021.

Finnish Photo Awards 2020 voittaja on Onni Wiljami Kinnunen

Asiakastyöllä valokuvakilpailun voittoon
– Liminkalainen Onni Wiljami Kinnunen on Finnish Photo Awards 2020 -voittaja

Finnish Photo Awards on uusi, nyt toista kertaa järjestettävä valokuvakilpailu, jonka perustamisen tarkoituksena on ollut löytää ja palkita maan parhaat valokuvat ja valokuvaajat. Kuten niin monet muutkin tapahtumat tänä vuonna, myös Finnish Photo Awards -kilpailu on kärsinyt koronapandemiasta; kilpailu oli tarkoitus käydä jo keväällä, mutta silloin se jouduttiin siirtämään syksyyn ja lopulta syksynkin osalta kilpailu jouduttiin siirtämään verkkoon. Osallistujien pitkä odotus kuitenkin päättyi vihdoin ja voittajat julkistettiin 10.10.2020 pidetyssä online-palkintogaalassa.
Viimevuotiseen tapaan kilpailun taso oli huikean korkea, mikä todistaa sekä sen, että suomalaisvalokuvaajat ovat löytäneet Finnish Photo Awards – kilpailun että myös suomalaisen ammattivalokuvauksen tason olevan maassamme todella huima.

Kisan kokonaisvoittoon nousi commercial-sarjan voittaja, urheilutermein ’moninkertainen arvokisamitalisti’ liminkalainen Onni Wiljami Kinnunen visuaalisesti näyttävällä kuvallaan Find your peace with reading. Kuten suurin osa Kinnusen lukuisista palkituista kuvista vuosien varrelta, tämäkin kuva on alunperin tehty asiakastyönä, tällä kertaa Aikausmedian mainoskampanjaan. Kilpailun tuomaristo toteaa kuvasta: “Onni is not only a photographer anymore, but a storyteller too, as shown with this creative, humorous and technically excellent winning image. As a viewer your attention is drawn to the whole image that is visually striking and an inspiration for the viewer to be involved themselves as they take in each aspect of this composite piece of visual art.”

Commercial Gold Medal, Onni Wiljami Kinnunen “Find your peace with reading”

 

 

 

 

 

 

 

Aiemmin tällä viikolla kuultiin jo, että Kinnunen on mukana visuaalisten alojen ”Raamatun”, Lürzer’s Archiven, 200 Best Digital Artists Wordwide 2021/22 – julkaisussa. Aiemmin hän on saanut kunnian olla mukana Lürzer’s Archiven 200 Best Ad photographers Worldwide 2020/21 – julkaisussa. Tässä siis jälleen uusia merkintöjä Kinnusen jo ennestäänkin hengästyttävään pitkään meriittilistaan.

Commercial-sarjan lisäksi kilpailussa kisattiin paremmuudesta Baby, Children, Classical Portrait, Creative Portrait, Illustrative & digital art, Nature, Reportage ja Wedding -sarjoissa, niiden voittajat ovat vastaavassa järjestyksessä Suvi Roiko Tampereelta (kaksoisvoittaja Baby & Children -sarjat) Kristi Vilmunen Vantaalta, Pia Maria Rautio Villähteeltä, Juhamatti Vahdersalo Orivedeltä, Kari Sormunen Vantaalta, Krista Kuusela Rovaniemeltä ja Petteri Löppönen Oulusta.

Kilpailun päätuomarina jatkoi viimevuotiseen tapaan brittiläinen valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja Jim Lowen johdolla ja kuvia arvioi vuosittain vaihtuva kansainvälinen asiantuntijaraati. Suomalaisvalokuvaajien korkealaatuinen osaaminen niin tekniseltä tasoltaan kuin idearikkaudeltaan ihastutti tänäkin vuonna tuomaristoa. Vaikka arvioitavia kuvia on paljon, työ on heille mieluista.

Finnish Photo Awards -kilpailun palkintosijoille sijoittuminen toimii myös pääsylippuna Suomen maajoukkueeseen World Photographic Cup -kisaan. WPC on kansainvälinen valokuvakilpailu, joissa maajoukkueet mittelevät toisiaan vastaan. Suomen maajoukkue on osallistunut kisaan sen perustamisesta, vuodesta 2014 alkaen, ja saavuttanut upeita sijoituksia joka vuosi, useimpina vuosina jopa mitaleja. World Photographic Cup – kilpailussa kilpailllaan seuraavissa kategorioissa: commercial, illustrative, nature, portrait, reportage ja wedding.

Finnish Photo Awards -kilpailuun osallistui tällä kertaa kaiken kaikkiaan 191 valokuvaajaa yhteensä 735 kuvalla; finaalissa arvioitiin kunkin yhdeksän kilpailusarjan 10 parhaan valokuvaajan kuvat. Yleisö sai myös äänestää ennakkoon suosikkiaan finalistikuvista, yleisön suosikiksi nousi jo Classical Portrait -sarjan voittanut Kristi Vilmusen ilmeikäs muotokuva possusta. Finnish Photo Awards kilpailua järjestää Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

Finnish Photo Awards 2020 tulokset
Kokonaisvoittaja Onni Wiljami Kinnunen

Kokonaiskilpailun 2. sija Juhamatti Vahdersalo
Kokonaiskilpailun 3. sija Pia Maria Rautio

Commercial
1. Onni Wiljami Kinnunen
2. Tiia Ennala
3. Markku Pajunen
Baby
1. Suvi Roiko
2. Jurgita Mozuraite
3. Virpi Haikka
Children
1. Suvi Roiko
2. Sami Reivinen
3. Markus Aspegren
Classical Portrait
1. Kristi Vilmunen
2. Annamaria Palsi-Ikonen
3. Suvi Roiko
Creative Portrait
1. Pia Maria Rautio
2. Antti Karppinen
3. Markus Aspegren
Ilustrative /digital art / fine art
1. Juhamatti Vahdersalo
2. Onni Wiljami Kinnunen
3. Suvi Sievilä
Nature
1. Kari Sormunen
2. Ville Vappula
3. Risto Raunio
Reportage & Photojournalism
1. Krista Kuusela
2. Ville Vappula
3. Pasi Salminen
Wedding
1. Petteri Löppönen
2. Petri Mast
3. Via Ramsten

Lauantaina 10.10.2020 ohjelmaa koko iltapäivän ajan FPA:n Facebook-sivulla

Lauantai-iltana 10.10. klo 19 alkaa kauan odotettu Finnish Photo Awardsin palkintolähetys, mutta jännitystä lieventämään on iltapäiväksi tarjolla tunnin välein uutta ohjelmaan Facebook-sivullamme.
Ohjelmaa alkaa klo 12 alan suomalaisen alan keskusjärjestön Finnfoton esittelyllä. Klo 13 puolestaan belgialainen Ann Coppens kertoo kuinka juuri luontokuvauksesta tuli hänen intohimonsa; esityksessä on nähtävillä upeita kuvia Afrikan eläimistä.
Klo 14 nähtäville tulee Finnish Photo Awards – kilpailun päätuomari Jim Lowen ajatuksia herättävä esitys valokuvauksen etiikasta.
Klo 15 ja 16 on vuorossa kanadalainen Don MacGregor, joka esittelee lähemmin World Photographic Cup -kilpailua ja kyseiseen kilpailuun lähetettävien kuvien arviointia. MacGregor on World Photographic Cup Governing Commiteen jäsen ja johtaa sen tuomarointiryhmää. (Ja on muuten kova jääkiekkofani, mikä tulee myös hänen esityksessään ilmi! ?)
Iltapäivän päättää klo 17 julkaistava Suomen Ammattivalokuvaajat ry:n puheenjohtaja Tiina Haringin puheenvuoro oman kädenjäljen merkityksestä valokuvaajan työssä.
Päivän mittaan on myös nähtävillä yhteistyökumppaneidemme tervehdyksiä.

Tervetuloa viettämään virtuaalista lauantaita valokuvan parissa!

  • 1
  • 2
  • 4

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry