FPA 2023 finaalitapahtuman aikataulu

PERJANTAI 20.10.2023
Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy, Hatanpään valtatie 34 G

Klo 10.00 alkaen finaalikuvien livearviointi, kestää koko päivän, välissä taukoja lounasta ja kahvia varten. Arvioitu kesto noin klo 19.00 asti
Kategorioiden arviointijärjestys finaalissa: classical portrait, commercial, wedding, creative portrait, children, domesticated animals, reportage, sports, landscape, wildlife, illustrative
Tilaisuuteen vapaa pääsy

LAUANTAI 21.10.2023
Scandic Hotel Rosendahl, Pyynikintie 13, kokoustila Emilia
Messupäivä hotellilla klo 11- 16, messuille vapaa pääsy

Klo 11.00 Messut alkavat, näytteilleasettajina Canon, Colorkolmio, ED-Mark, Epson, Fimeko, Interfoto, Sony, Retouchup, VVI OY

Tietoiskut 11.45-12.45

Klo 11.45 Canon tietoisku, Antti Korhonen
Canon juhlistaa EOS R -kamerajärjestelmän 5-vuotista taivalta – katso maailmaa uusin silmin

Klo 12.05 Epson tietoisku, Jari Tiihonen
Epson ratkaisut ammattikäyttöön

Klo 12.25 Color-Kolmio tietoisku, Kari Pälli
Uudet Elinchrom salamavalolaitteet sekä uusi FUJIFILM GFX-100-II

Klo 13.00 Bryn Griffths – My sweet Chernobyl
Esitys Bryn Griffithsin kuvausmatkasta Chernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jättämään aavekaupunkiin (englanninkielinen)

Tietoiskut 14.30-15.30

Klo 14.30 Sony tietoisku, Robin Albrect
Sonyn uutuustuotteet ammattilaisille vuonna 2023

Klo 14.50 Interfoto tietoisku, Sami Eskonlahti
Tulostimet ja uudet tulostuspaperit valokuvaajille

Klo 15.10 ED-Mark tietoisku, Magnus Borgström
Esittelyssä Savage travel kit, Sawgrassin uusi Design Mate, ID Photos Pro passikuvaohjelmisto sekä Forever painatus eri materiaaleille

Klo 16.00 Messut päättyvät

Klo 19.00 Finnish Photo Awards -palkintojenjako, bankettisali Henrika
~klo 20.00 Iltajuhlat alkavat, iltajuhlaan tarvitset illalliskortin

Finnish Photo Awards tuomaristo vuosimallia 2023

Aiempien vuosien tapaan finalistien julkistuksen jälkeen esittelemme FPA-tuomariston vuosimallia 2023. Kuten aina, tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina, ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina jatkaa yhä aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta.

Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä Tampereella 20.10.2023 Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:n tiloissa järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Kristian Bogner, Fiona Handbury, Scott Johnson sekä Mary Taylor-Fisk.

Fiona Handburylla (Australia) on yli 25 vuoden monipuolinen kokemus alalta. Hänen asiantuntemuksensa ulottuu useisiin valokuvan genreihin: mm. muotokuva-, hää-, tieteellinen-, yritys- ja mainoskuvaus. Olipa hän kuvaamassa perhekuvia tai kansikuvia tieteellisiin aikakauslehtiin tai vuosikertomuksiin, Fionan monipuolinen kokemus ja kyvyt ovat vakiinnuttaneet hänen arvostetun maineensa alalla
Fionalla on myös pitkä kokemus tuomaroinnista sekä ymmärrys valokuvauksen taiteellisista ja teknisistä puolista. “Olen ennen kaikkea tekninen tuomari, mutta valokuvaajan kyky pysäyttää tuomari kesken arvioinnin herättämällä jokin tunnereaktio, on aina huomionarvoista. Nämä ovat niitä kuvia, joita etsin ja muistan kilpailuja arvostettaessa.”
Yli vuosikymmenen ajan Fiona on ollut intohimoinen jäsen Heartfeltissä, järjestössä, joka tarjoaa ilmaisia valokuvauksia perheille, jotka kärsivät lapsen menetyksestä tai vakavasta sairaudesta. Hänen omistautumisensa ja taitonsa tuovat lohtua ja luovat rakkaita muistoja apua tarvitseville ja rohkaisee muita valokuvaajia harkitsemaan aikansa ja taitonsa tarjoamista Heartfelt-järjestölle.

Kristian Bogner (Kanada) on kolmannen polven kanadalaisvalokuvaaja, joka toimii myös ohjaajana, elokuvantekijänä, puhujana sekä Nikon Canadan, Broncolorin ja Lowepron lähettiläänä. Kristian asuu Kanadan Kalliovuorilla, mutta kiertää ympäri maailmaa kuvaamassa extreme-urheilua, muotia, editoriaaleja, luontoa, mainoksia, elokuvaprojekteja ja seikkailuretkiä kaikilla mantereilla. Hän on tunnettu monipuolisuudestaan, kekseliästä luovuudestaan ja havainnollistavasta valokuvaus- ja kuvaustyylistään. Hän nauttii teknisistä haasteista, olipa hänen kuvausaiheensa mikä tahansa.
Kristianilla on laaja kokemus työskentelystä kansainvälisten luovien huipputoimistojen, elokuvateollisuuden ja tv-tuotannon kanssa sekä vaikuttava kansainvälinen palkintokaappi.

Mary Taylor-Fisk (USA) on lähes 25 vuoden ajan omistanut muoto- ja hääkuviin keskisttyvän studionsa liikekumppaninsa Jamie Hayesin kanssa Richmondissa, Virginiassa, Hayes & Fisk Photography onkin yksi alansa halutuimmista muotokuva- ja häästudioista. Valokuvaajana Mary on sitoutunut säilyttämään perheiden merkittäviä hetkiä, vangitsemaan niitä kameraansa ja tulostamaan näitä muotokuvia ja virstanpylväitä. Mary uskoo vakaasti, että nämä ohikiitävät hetket on esitettävä ylpeänä perheen kodeissa, ei digitaalisesti puhelimissa, tietokoneissa ja modernissa tekniikassa.
Mary myös isännöi podcastia nimeltä Get Your Shoot Together yhdessä toisen valokuvaajan, Kira Derryberryn, kanssa, ja hänellä on oma konsulttiyritys, joka auttaa muita pienyritysten luovia tekijöitä olemaan kannattavampia, kestävämpiä ja menestyvämpiä.

Scott Johnson (UK) on palkittu valokuvaaja Essexistä, Iso-Britanniasta, ja hän on valokuvannut häitä kaikkialla maailmassa. Hauskuudestaan ja energisyydestään tunnettu Scott matkustaa ympäri maailmaa myös tuomarina, kouluttajana ja mentorina. Scottin meriittilista kattaa sekä liudan palkintoja kansainvälisistä kilpailusta, mutta myös tuomarointikokemusta useista kilpailuista. Hän on myös tehnyt dokumenttielokuvia.
Scott on Fundy Softwaren, Studio Ninjan ja Graphistudion ambassador.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Tampereella arvioimassa finalistikuvia: Therese Asplund, Bryn Griffiths, Jeanette Larsen ja Jan Pohribny.

Therese Asplund (Ruotsi) on kansainvälisesti palkittu muoto- ja fine art valokuvaaja, joka rakastaa valaistusta ja ihmisten kanssa työskentelyä. Olipa hän studiossa kuvaamassa lapsia ja perheitä tai työskentelemässä oman taideprojektinsa parissa, se on aina yhtä intohimoa ja omistautumista. Therese on erittäin utelias ja rakastaa haastaa itsensä ja kokeilla uusia asioita, joten hänen kuviensa joukosta löytyy kaikkea klassisesta taiteesta, kuten kuvataiteen muotokuvista, graafisiin muotimuotokuviin kirkkaissa väreissä.
Hän on ollut useiden vuosien ajan Elinchrom Internationalin ja Nikon Europen ambassador sekä toiminut puhujana tai työpajan vetäjän useissa tilaisuuksissa Ruotsissa ja ulkomailla. Kuvaamisen lisäksi Therese rakastaa auttaa muita valokuvaajia kehittymään ja tätä edistääkseen hän pyörittää Play-nimistä työpajakonseptia, joka tuo valokuvaajia yhteen, antaaheille elinikäisiä muistoja, paljon uutta tietoa ja joukon uusia ystäviä.

Bryn Griffiths (Iso-Britannia), olipa kyseessä studiossa tai lokaatio, brittiläinen Bryn on luonut mielikuvituksellisesti suunniteltuja ja upeasti valaistuja mainoskuvia yli 30 vuoden ajan. Brynin kuvaustyyli ja lähestymistapansa varmistavat, että hänen työnsä huomataan ja sitä myöden ne ovat voittaneet myös monia palkintoja. Toimeksiannot monille suurille tuotemerkeille ja globaaleille yrityksille oavt nähtävissä aikakauslehdissä, esitteissä ja mainostauluilla kaikkialla maailmassa.
Viime vuosina myös Brynin valokuvatuomaritaidot ovat olleet erittäin kysyttyjä, hän on ollut tuomaroimassa mm. The World Photography Cupia, FEP Awardseja sekä Hasselblad Masters -kilpailua.

Jeanette Larsen (Norja) on norjalainen muototokuvaaja Stavangerista. Jeanette rakastaa kaikenlaista valokuvausta, mutta klassinen muotokuva on kaikkein lähimpänä hänen sydäntään. Hän kertoo: ”Rakastan ihmisiä, vuodenaikoja, tapaamisia, naurua ja melankoliaa. Rakastan sitä kun työstäni tulee asiakkaille tärkeää.”
Jeanette on analyyttinen tuomari, joka paneutuu aina työhönsä huolella ja onkin siksi kysytty tuomari moniin kilpailuihin.

Jan Pohribny (Tsekki) on työskennellyt freelance-taidevalokuvaajana ja -opettajana jo vuodesta 1986. Taiteellisen työnsä ohella hän toimii pääasiassa visuaalisena suunnittelija ja kuvituskuvauksen parissa sekä valokuvauksen opettajana. Jan on yksi Praha House of Photography -talon perustajista ja hän on pitänyt useita työpajoja sekä kotimaassaan että ulkomailla.
Janilla on myös ”salainen supervoima”, hän osaa hiukan suomea, sillä hän toimi Etelä-Savon läänintaiteilijana valokuvataiteen alalla vuonna 2006.

 

Finnish Photo Awards 2023 finalistit

Finnish Photo Awards 2023 -kilpailun ensimmäinen arviointikierros on saatu päätökseen ja finalistit ovat selvillä! FPA:n lopulliset sijoitukset ratkeavat sitten Tampereen finaalitapahtumassa 20.-21.10.2023. Tänäkin vuonna finalistikuvista koostetaan vuosikirja, ja se julkaistaan finaalitapahtuman yhteydessä.
Finaaliin pääsee pisteiden mukaan 10 parasta kuvaajaa kustakin kilpailun kategoriasta, finalistit on listattu alla aakkosjärjestyksessä. Lämpimät onnittelut kaikille finaaliin päässeille valokuvaajille!

CHILDREN, voittajan palkitsee COLOR-KOLMIO
Hieta Jenni
Kääntä Susanna
Mozuraite Jurgita
Mulli Hanna
Pohjaranta Tanja
Rautio Pia Maria
Sjövall Johanna
Sohlman-Wiren Mona
Svahn Janina
Weckström Magdalena

CLASSICAL PORTRAIT, voittajan palkitsee INTERFOTO
Björkqvist Kristian
Hieta Jenni
Hietala Sonja
Kemppainen Annamari
Rautio Pia Maria
Reivinen Sami
Saari Kati
Sabat Marc
Tähkänen Teemu
von Girgensson Arto

COMMERCIAL, voittajan palkitsee CHROMALUXE
Ala-Pietilä Pekka
Aspegren Markus
Karppinen Antti
Kinnunen Onni Wiljami
Levälampi Mika
Makkonen Heidi
Matilainen Jone
Mustonen Sami
Nikus Anna-Liisa
Sabat Marc

CREATIVE PORTRAIT, voittajan palkitsee EPSON
Björkqvist Kristian
Kemppainen Annamari
Kinnunen Onni Wiljami
Luostarinen Harri
Matilainen Jone
Rautio Pia Maria
Rohunen Jenni
Sabat Marc
Turunen Sami
Tähkänen Teemu

DOMESTICATED ANIMALS, voittajan palkitsee ED-MARK
Grekelä Paula
Ikonen Henna
Mäki Annika
Palsi-Ikonen Annamaria
Paukamainen Teemu
Sjövall Johanna
Surakka Mia
Vaurio-Teräväinen Johanna
Vilmunen Kristi
Vuola Jaana

ILLUSTRATION / FINE ART, voittajan palkitsee VVI OY
Ala-Pietilä Pekka
Karppinen Antti
Kinnunen Onni Wiljami
Matilainen Jone
Mulli Hanna
Saari Kati
Sabat Marc
Tähkänen Teemu
Vaurio-Teräväinen Johanna
Vilmunen Kristi

LANDSCAPE, voittajan palkitsee DIALAB
Kotamäki Jaana
Miettinen Virpi
Lindell Jonas
Raunio Risto
Saari Kati
Schultz Henrik
Seeslahti Salla
Teivonen Janne
Vaara Visa
Vaurio-Teräväinen Johanna

REPORTAGE, voittajan palkitsee FIMEKO
Kulmala Virve
Leppälä Keke
Mäki Jarmo K
Niiranen Simo
Noki-Helmanen Anna-Kaisa
Raunio Risto
Salonen Teemu
Siilas Rafael
Vaurio-Teräväinen Johanna

SPORTS, voittajan palkitsee SONY
Lahtinen Antti
Leppälä Keke
Martikainen Tytti
Mattila Tommi Juhani
Mäki Jarmo K
Nikander Anne
Ollikainen Toni
Rainamo Hannu
Saari Kati
Vaurio-Teräväinen Johanna

WEDDING, voittajan palkitsee RETOUCHUP
Henna Glade
Hakulinen Heljo
Haataja Jenna
Hämäläinen Miika
Karhula Elisa
Koski Ilkka
Matilainen Jone
Mikkanen Suvi
Mäkinen Tapio
Nygård Tuukka
Turunen Sami

WILDLIFE, voittajan palkitsee CANON
Badermann Erkko
Harkko Antti
Kotamäki Jaana
Mäkitalo Petri
Niskanen Ilkka
Raunio Risto
Seeslahti Salla
Surakka Mia
Teivonen Janne
Vaara Visa

Kuvien latausaika on päättynyt

Finnish Photo Awards 2023 on sulkeutunut latauksilta.

Kiitos kaikille osallistuneille ja onnea kisaan! Julkaisemme finalistit viikolla 38 ja finaali käydään Tampereella 20.-21.10.2023.

Finnish Photo Awards 2023 säännöt on julkaistu

Tämänvuotisen kisan säännöt on nyt julkaistu ja kilpailu aukeaa latauksille 11.8.2023. Latausaika päättyy 25.8.2023 klo 18. Finalistit julkistetaan viikolla 38 ja finaali käydään 20.10.2023, palkinnot puolestaan jaetaan 21.10.2023.

Tervetuloa osallistumaan!

Finnish Photo Awards 2023 kategoriat ja niiden sponsorit

Finnish Photo Awards 2023 on pian valmis käynnistymään, odottelemme vielä sääntöjen vahvistumista WPC:ltä, että saamme suoraan omatkin sääntömme mahdollisimman yhteensopiviksi sen kanssa. Mutta niitä tietoja odotellessa meillä on ilo julkistaa vuoden 2023 kilpailun uudistuneet kategoriat, yhteistyökumppanimme sekä heidän valitsemansa nimikkokategoriat.

Children > Colorkolmio
Classical Portrait > Interfoto
Commercial > Chromaluxe
Creative Portrait > Epson
Domesticated Animals > ED-Mark
Illustrative/digital art/fine art > VVI
Landscape > Dialab
Reportage > Fimeko
Sports > Sony
Wedding > Retouchup
Wildlife > Canon

Lämpimät kiitokset yhteistyökumppaneillemme että olette jälleen kanssamme toteuttamassa Finnish Photo Awards – kilpailua.
Odotamme suurella mielenkiinnolla vuoden 2023 kilpailun kuvasatoa sekä luonnollisesti myös lokakuun FPA-finaalitapahtumaa!

Finnish Photo Awards 2023 aikataulu

Finnish Photo Awards 2023 on auki kuvien lataamiselle 14.-28.8.2023, finalistit julkistetaan syyskuun lopulla ja finaali käydään 20.-21.10.2023. Kilpailun kategorioihin on tulossa jonkin verran muutoksia, uudistuneet säännöt julkaistaan myöhemmin keväällä, tiedotamme tästä erikseen.

Finnish Photo Awards 2022 voittaja on Heljo Hakulinen

Valtakunnallisen Finnish Photo Awards -kilpailun voitti Heljo Hakulinen Muuramesta

Valtakunnallisen Finnish Photo Awards-kisan kokonaisvoittoon nousi tänä vuonna ns. uusi nimi, hääkuvaaja Heljo Hakulinen Muuramesta. Hakulisen voittokuva ”The Art of Love” oli oivaltava hetki hääpäivästä joka näkyy valokuvaajan nopea reagointikyky tunnistaa tallentamisen arvoiset hetket.
Finnish Photo Awards on vuonna 2019 perustettu, nyt neljättä kertaa järjestetty kaikille kuvaajille avoin valokuvakilpailu, jonka tavoitteena on löytää ja palkita maan parhaat valokuvat ja valokuvaajat kymmenessä eri kuvauskategoriassa kilpailun kokonaisvoiton lisäksi. Vuoden 2022 voittajat palkittiin lauantaina 10.9.2022 Helsingissä järjestetyssä palkintogaalassa.
Finnish Photo Awards -kilpailun kansainvälinen tuomaristo perusteli voittoisaa kuvaa seuraavasti: “ Olimme erityisen vaikuttuneita voittajakuvan luovuudesta ja visuaalisesta vaikuttavuudesta. Kuva on kuitenkin otettu keskellä kiireistä hääpäivää, joten se on oivallinen osoitus kuinka ammattilaisen silmä osaa hyödyntää kaikki mahdollisuuden vaikuttavan kuvan tekemiseen.”

Finnish Photo Awards -kilpailussa on kymmenen eri kilpailukategoriaa. Kilpailun kokonaisvoittaja Heljo Hakulinen voitti näistä siis hääkuvasarjan. Tämä oli Hakulisen ensimmäinen merkittävä kilpailuvoitto ja lisäksi myös merkittävä siksi, että tämä oli ensimmäinen kerta kun Finnish Photo Awards voitetaan hääkuvalla.

Kilpailun muissa kategorioissa voittajiksi nousivat vauvakuvasarjassa Irina Kolomijets Tampereelta, lapsikuvasarjassa Pekka Ala-Pietilä Helsingistä, klassisessa muotokuvasarjassa Jenni Hieta Kuopiosta, luovassa muotokuvasarjassa Sonja Hietala Jyväskylästä, mainoskuvasarjassa Onni Wiljami Kinnunen Limingasta, luontokuvasarjassa Janne Teivonen Tampereelta, lehti- ja urheilukuvasarjassa Jari Kohonen Hämeenlinnasta, kuvituskuvasarjassa Markku Pajunen Espoosta sekä lemmikkikuvasarjassa Johanna Vaurio-Teräväinen Perttulasta.

Tuomaristo halusi poikkeuksellisesti palkita erikoiskunniakirjalla kuvituskuvasarjan kakkossijalle sijoittuneen Onni Wiljami Kinnusen työn Resilience, jossa otettiin valokuvan keinoin kantaa Ukrainan sotaan.
Yleisesti tuomaristo kiitteli suomalaisen valokuvauksen erittäin korkeaa tasoa, tänä vuonna palkintosijoille noustiin kautta linjan poikkeuksellisen korkeilla pisteillä

Kilpailun päätuomarina toimi aiempien vuosien tapaan brittiläinen valokuvaaja ja valokuvauksen opettaja Jim Lowen, jonka johdolla kuvia arvioi vuosittain vaihtuva kansainvälinen asiantuntijaraati. Finnish Photo Awards -kilpailuun lähetettiin tänä vuonna yli 600 valokuvaa ja finaalissa arvioitiin jokaisessa kilpailukategoriassa niihin valikoidut kymmenen parhaan valokuvaajan kuvat. Finnish Photo Awards -kilpailun järjestää Suomen Ammattivalokuvaajat ry.

Finnish Photo Awards -kilpailun palkintosijoille sijoittuminen toimii myös pääsylippuna Suomen maajoukkueeseen World Photographic Cup (WPC) -kilpailuun. WPC on maailmanlaajuinen valokuvakilpailu, joissa eri maiden maajoukkueet ottavat toisistaan mittaa. Suomen maajoukkue on osallistunut kisaan menestyksekkäästi sen perustamisvuodesta 2014 lähtien. WPC:n kategoriavalikoima on laajentunut ja sen myötä entistä useampi valokuvaaja pääsee mukaan maajoukkueeseen.

Kaikki palkitut kuvan löytyvät sivustomme galleriasta.

Kokonaiskilpailun voittaja Heljo Hakulinen
Kokonaiskilpailun 2. sija Onni Wiljami Kinnunen
Kokonaiskilpailun 3. sija Sonja Hietala

Nature
1. Janne Teivonen
2. Risto Raunio
3. Anssi Leppänen

Classical Portrait
1. Jenni Hieta
2. Marc Sabat
3. Pekka Ala-Pietilä

Commercial
1. Onni Wiljami Kinnunen
2. Kristi Vilmunen
3. Keke Leppälä

Wedding
1. Heljo Hakulinen
2. Irina Kolomijets
3. Juuso Timonen

Illustrative
1. Markku Pajunen
2. Onni Wiljami Kinnunen
3. Sonja Hietala

Creative Portrait
1. Sonja Hietala
2. Mika Levälampi
3. Kristi Vilmunen

Baby
1. Irina Kolomijets
2. Jurgita Mozuraite
3. Mona Sohlman-Wirén

Children
1. Pekka Ala-Pietilä
2. Annamaria Palsi-Ikonen
3. Johanna Sjövall

Domesticated Animals
1. Johanna Vaurio-Teräväinen
2. Johanna Sjövall
3. Ida Lehtonen

Reportage/Sports
1. Jari Kohonen
2. Risto Raunio
3. Virve Kulmala

Finnish Photo Awards 2022 -tuomaristo

Meillä on ilo esitellä FPA-tuomariston vuosimallia 2022 kokoonpano. Aiempien vuosien tapaan tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta jälleen kerran me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina (ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina) jatkaa edelleen aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta. Hänellä on vuosikymmenten kokemus valokuva-alasta niin yrittäjänä kuin valokuvauksen opettajana. Hän toimii myös ammattivalokuvaajajärjestöjen eurooppalaisen keskusjärjestö FEP:n arvonimijurytysten päätuomarina.
Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä 9.9.Kuva & Ääni -messuilla järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin.

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Anna Blackmann, Terry Hrynyk, Hiroshi Kidachi sekä Randy McNeilly.

Anna Blackman (Australia) aloitti mainoskuvaajana 80-luvun puolivälissä ja erikoistui alun perin arkkitehtuurikuvaukseen. Sittemmin hän löysi kuitenkin todellisen kutsumuksensa ihmisten ja juhlien kuvaamisesta, valokuvaaminen eri muodoissaan on ollut hänelle elämän mittainen intohimo.
Hän on voittanut vuosien saatossa useita erilaisia palkintoja Australian Insitute of Professional Photographers – järjestön kilpailuissa sekä toiminut sen varapuheenjohtajana.

Terry Hrynyk (Kanada) on kanadalainen valokuvaaja, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus. Hänen erikoisosaamisalueitaan ovat muoto-, hää-, mainos- sekä fine art kuvaus. Valokuvaajan työnsä lisäksi hän toimii valokuvauksen opettajana Barrien kaupungin Georgian Collegessa

Hiroshi Kidachi (Japani) on japanilainen mainos, muoto- ja hääkuvauksiin erikoistunut valokuvaaja. Hänen studionsa sijaitsee hänen kotikaupungissaan Tokiossa, mutta hän palvelee asiakkaitaan ympäri Japania. Hiroshi Kidachi on saavuttanut useita palkintoja ja hänen kuviaan on ollut esillä näyttelyissä niin Japanissa kuin kansainvälisestikin. Kidachi toimii Japanin World Photographic Cup -maajoukkueen kapteenina.

Randy McNeilly (USA) löysi jo lukioikäisen intohimonsa taiteeseen ja valokuvaukseen. Hänen kotiseutunsa Pohjois-Carolinan Appalakkien vuoristossa on tunnettu myös tarinankerronnan perinteistä ja Randy kutsuukin itseään mielellään visuaaliseksi tarinankertojaksi.
Yhdessä puolisonsa Janetin kanssa heillä on ´täyden palvelun´ yritys: valokuvastudio, galleria ja kehystämö. Randy Mcneilly aloitti uransa mainoskuvaajana, mutta siirtyi sittemmin enemmän kuvaamaan ihmisiä. Hän on kuitenkin perustanut – kuulemma tulevien eläkepäivien puuhasteluksi – jälleen toisenkin studion, jossa yhdistyvät hänen juurensa mainoskuvaaja ja rakkautensa urheiluautoihin.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Helsingissä arvioimassa finalistikuvia: Bernd Gassner, Tracey Lund, Miriam Skeide ja Jos Verhoogen.

Bernd Gassner (Saksa) on saksalainen mainoskuvaaja ja mainostoimistoyrittäjä. Hän perusti ensimmäisen oman yrityksensä 24-vuotiaana nuorena valokuvaajana ja muutamaa vuotta myöhemmin osti isomman alan yrityksen, joka oli ollut hänen suurin asiakkaansa. Siitä vuotta myöhemmin yritystoiminta laajeni oman mainostoimiston perustamiseen. Stillkuvauksen lisäksi Bernd Gassner tekee myös paljon videokuvausta. Hän on kaksinkertainen MQEP ja toimii saksalaisen CentralVerband Deutscher Berufsfotografen järjestön varapuheenjohtajana.

Tracey Lund (Iso-Britannia) on brittiläinen luontokuvaaja. Tracey kertoo, että hänen uransa ammattimaisena luontokuvaajana alkoi vuonna 2004 inspiroivalla Afrikan matkalla. Sen jälkeen hän halusi ryhtyä kehittämään taitojaan luontokuvaajana ja ura onkin ollut sen jälkeen nousujohteinen, hänen luontokuvansa ovat keränneet paljon palkintoja. ”Intohimoni luontokuvaukseen on vienyt minua ympäri maailmaa, en tiedä mitään parempaa. Vietän tunteja luonnossa seuraten eläimiä ja niiden eläimiä ja toivon, että kuvistani välittyy edes osa siitä tunteesta ja intohimosta, joten tunnen työtäni kohtaan. Villieläinten kuvaaminen on seikkailu, mutta ennenkaikkea etuoikeus”, sanoo Tracey.

Miriam Skeide (Norja) on norjalainen muototokuvaaja läheltä Kristiansundia. Hän on erikoistunut erityisesti vauvojen ja vastasyntyneiden kuvaamiseen, mutta kuvaa mielellään kaikenikäisiä ihmisiä sekä myös yritysten henkilökuvauksia. Miriam voitti Norjan kansallisen kilpailun vuonna 2016 ja napannut useita muita palkintoja vuosien varrella. Hän on myös toiminut tuomarina useissa muissa kilpailuissa.

Jos Verhoogen (Belgia) on toiminut valokuvaaja jo yli 30 vuoden ajan. Hän aloitti uransa lehtikuvaajana kotimaansaBelgian sanomalehdille, lehtikuvaus on edelleen lähellä hänen sydäntään, mutta sen lisäksi toimiimuotokuvaajana ja mentorina nuorille valokuvaajille. Hän on vienyt newborn-kuvauksen uudelle tasolle jatekee kuvareportaasejaa synnytyksistä. Verhoogen on saavuttanut sekä QEP- että MQEP arvonimensä juurikin näillä synnytyskuvilla. Hän toimii myös aktiivisesti alan järjestökentässä niin kotimaassaan kuin Euroopassa.
Verhoogen oli tuomarina myös aivan ensimmäisessä Finnish Photo Awardsissa vuonna 2019. Tuomarina hän on erittäin tarkka ja huomiokykyinen sekä hyvä palautteenantaja, kaikki ominaisuuksia jotka tekevät hänestä erittäin kysytyn tuomarin eri kilpailuihin.

Finnish Photo Awards 2022 finalistit

Finnish Photo Awards 2022 -kilpailun ensimmäinen arviointikierros on päättynyt ja meillä on ilo julkaista nyt finalistit. Kilpailun lopulliset sijoitukset ratkeavat finaalitapahtumassa Helsingissä Kuva & Ääni -messujen yhteydessä 9.-10.9.2022. Finalistikuvista koostetaan edellisvuosien tapaan myös vuosikirja, joka julkaistaan finaalitapahtuman yhteydessä.

Finaaliin pääsee pisteiden mukaan 10 parasta kuvaajaa kustakin kilpailun kategoriasta, finalistit on listattu alla aakkosjärjestyksessä. Tasapistetilanteesta johtuen muutamissa kategorioissa on finalisteja 11. Onnittelut kaikille finaaliin päässeille valokuvaajille!

BABY, voittajan palkitsee DIALAB
Alanko Joanna
Ala-Pietilä Pekka
Boucht Tiina
Hieta Jenni
Kolomijets Irina
Mozuraite Jurgita
Mulli Hanna
Puttonen Mai
Sohlman-Wirén Mona
Tikka Tatjana

CHILDREN, voittajan palkitsee CANON
Ala-Pietilä Pekka
Hieta Jenni
Hämäläinen Sonja-Tuulia
Kolomijets Irina
Koponen Mia
Mulli Hanna
Palsi-Ikonen Annamaria
Rauhala Dilan
Rautio Pia Maria
Sjövall Johanna
Svahn Janina

CLASSICAL PORTRAIT, voittajan palkitsee INTERFOTO
Ala-Pietilä Pekka
Hieta Jenni
Koski Ilkka
Luostarinen Harri
Paukamainen Teemu
Rautio Pia Maria
Reivinen Sami
Sabat Marc
Säynevirta Harri
Tähkänen Teemu
Vaurio-Teräväinen Johanna

COMMERCIAL, voittajan palkitsee ED-MARK
Aspegren Markus
Karppinen Antti
Kinnunen Onni Wiljami
Leppälä Keke
Niiranen Simo
Nikus Anna-Liisa
Rantanen Jarmo
Rasinkangas Toni
Sabat Marc
Vilmunen Kristi

CREATIVE PORTRAIT, voittajan palkitsee COLOR-KOLMIO
Hietala Sonja
Karppinen Antti
Koski Ilkka
Levälampi Mika
Matilainen Jone
Palsi-Ikonen Annamaria
Pajunen Markku
Rautio Pia Maria
Sabat Marc
Tähkänen Teemu
Vilmunen Kristi

DOMESTICATED ANIMALS, voittajan palkitsee EPSON
Lehtonen Ida
Paukamainen Teemu
Raunio Risto
Sjövall Johanna
Slotte Noora
Säynevirta Harri
Tahvanainen Tiia
Tähkänen Teemu
Vaurio-Teräväinen Johanna
Vilmunen Kristi

ILLUSTRATION / DIGITAL ART / FINE ART, voittajan palkitsee VVI OY
Damstén Petri
Hietala Sonja
Karppinen Antti
Kemppainen Annamari
Kinnunen Onni Wiljami
Luostarinen Harri
Pajunen Markku
Rautio Pia Maria
Sabat Marc
Voutilainen Sami

NATURE, voittajan palkitsee CHROMALUXE
Alatalo Tommi
Badermann Erkko
Karhula Elisa
Leppänen Anssi
Niiranen Simo
Raunio Risto
Rintala Seppo
Seeslahti Salla
Surakka Mia
Teivonen Janne

REPORTAGE / SPORTS, voittajan palkitsee FIMEKO
Kohonen Jari
Kulmala Virve
Mäkinen Merita
Lahtinen Antti
Leppälä Keke
Niiranen Simo
Puttonen Mai
Rainamo Hannu
Rasinkangas Toni
Raunio Risto

WEDDING, voittajan palkitsee SONY
Henna Glade
Hakulinen Heljo
Kolomijets Irina
Koponen Mia
Koski Ilkka
Liimatainen Mirjami
Nygård Tuukka
Pakkanen Minna
Ramstén Via
Timonen Juuso

 

  • 1
  • 2
  • 6

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry