Finnish Photo Awards tuomaristo vuosimallia 2023

Aiempien vuosien tapaan finalistien julkistuksen jälkeen esittelemme FPA-tuomariston vuosimallia 2023. Kuten aina, tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina, ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina jatkaa yhä aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta.

Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä Tampereella 20.10.2023 Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:n tiloissa järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Kristian Bogner, Fiona Handbury, Scott Johnson sekä Mary Taylor-Fisk.

Fiona Handburylla (Australia) on yli 25 vuoden monipuolinen kokemus alalta. Hänen asiantuntemuksensa ulottuu useisiin valokuvan genreihin: mm. muotokuva-, hää-, tieteellinen-, yritys- ja mainoskuvaus. Olipa hän kuvaamassa perhekuvia tai kansikuvia tieteellisiin aikakauslehtiin tai vuosikertomuksiin, Fionan monipuolinen kokemus ja kyvyt ovat vakiinnuttaneet hänen arvostetun maineensa alalla
Fionalla on myös pitkä kokemus tuomaroinnista sekä ymmärrys valokuvauksen taiteellisista ja teknisistä puolista. “Olen ennen kaikkea tekninen tuomari, mutta valokuvaajan kyky pysäyttää tuomari kesken arvioinnin herättämällä jokin tunnereaktio, on aina huomionarvoista. Nämä ovat niitä kuvia, joita etsin ja muistan kilpailuja arvostettaessa.”
Yli vuosikymmenen ajan Fiona on ollut intohimoinen jäsen Heartfeltissä, järjestössä, joka tarjoaa ilmaisia valokuvauksia perheille, jotka kärsivät lapsen menetyksestä tai vakavasta sairaudesta. Hänen omistautumisensa ja taitonsa tuovat lohtua ja luovat rakkaita muistoja apua tarvitseville ja rohkaisee muita valokuvaajia harkitsemaan aikansa ja taitonsa tarjoamista Heartfelt-järjestölle.

Kristian Bogner (Kanada) on kolmannen polven kanadalaisvalokuvaaja, joka toimii myös ohjaajana, elokuvantekijänä, puhujana sekä Nikon Canadan, Broncolorin ja Lowepron lähettiläänä. Kristian asuu Kanadan Kalliovuorilla, mutta kiertää ympäri maailmaa kuvaamassa extreme-urheilua, muotia, editoriaaleja, luontoa, mainoksia, elokuvaprojekteja ja seikkailuretkiä kaikilla mantereilla. Hän on tunnettu monipuolisuudestaan, kekseliästä luovuudestaan ja havainnollistavasta valokuvaus- ja kuvaustyylistään. Hän nauttii teknisistä haasteista, olipa hänen kuvausaiheensa mikä tahansa.
Kristianilla on laaja kokemus työskentelystä kansainvälisten luovien huipputoimistojen, elokuvateollisuuden ja tv-tuotannon kanssa sekä vaikuttava kansainvälinen palkintokaappi.

Mary Taylor-Fisk (USA) on lähes 25 vuoden ajan omistanut muoto- ja hääkuviin keskisttyvän studionsa liikekumppaninsa Jamie Hayesin kanssa Richmondissa, Virginiassa, Hayes & Fisk Photography onkin yksi alansa halutuimmista muotokuva- ja häästudioista. Valokuvaajana Mary on sitoutunut säilyttämään perheiden merkittäviä hetkiä, vangitsemaan niitä kameraansa ja tulostamaan näitä muotokuvia ja virstanpylväitä. Mary uskoo vakaasti, että nämä ohikiitävät hetket on esitettävä ylpeänä perheen kodeissa, ei digitaalisesti puhelimissa, tietokoneissa ja modernissa tekniikassa.
Mary myös isännöi podcastia nimeltä Get Your Shoot Together yhdessä toisen valokuvaajan, Kira Derryberryn, kanssa, ja hänellä on oma konsulttiyritys, joka auttaa muita pienyritysten luovia tekijöitä olemaan kannattavampia, kestävämpiä ja menestyvämpiä.

Scott Johnson (UK) on palkittu valokuvaaja Essexistä, Iso-Britanniasta, ja hän on valokuvannut häitä kaikkialla maailmassa. Hauskuudestaan ja energisyydestään tunnettu Scott matkustaa ympäri maailmaa myös tuomarina, kouluttajana ja mentorina. Scottin meriittilista kattaa sekä liudan palkintoja kansainvälisistä kilpailusta, mutta myös tuomarointikokemusta useista kilpailuista. Hän on myös tehnyt dokumenttielokuvia.
Scott on Fundy Softwaren, Studio Ninjan ja Graphistudion ambassador.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Tampereella arvioimassa finalistikuvia: Therese Asplund, Bryn Griffiths, Jeanette Larsen ja Jan Pohribny.

Therese Asplund (Ruotsi) on kansainvälisesti palkittu muoto- ja fine art valokuvaaja, joka rakastaa valaistusta ja ihmisten kanssa työskentelyä. Olipa hän studiossa kuvaamassa lapsia ja perheitä tai työskentelemässä oman taideprojektinsa parissa, se on aina yhtä intohimoa ja omistautumista. Therese on erittäin utelias ja rakastaa haastaa itsensä ja kokeilla uusia asioita, joten hänen kuviensa joukosta löytyy kaikkea klassisesta taiteesta, kuten kuvataiteen muotokuvista, graafisiin muotimuotokuviin kirkkaissa väreissä.
Hän on ollut useiden vuosien ajan Elinchrom Internationalin ja Nikon Europen ambassador sekä toiminut puhujana tai työpajan vetäjän useissa tilaisuuksissa Ruotsissa ja ulkomailla. Kuvaamisen lisäksi Therese rakastaa auttaa muita valokuvaajia kehittymään ja tätä edistääkseen hän pyörittää Play-nimistä työpajakonseptia, joka tuo valokuvaajia yhteen, antaaheille elinikäisiä muistoja, paljon uutta tietoa ja joukon uusia ystäviä.

Bryn Griffiths (Iso-Britannia), olipa kyseessä studiossa tai lokaatio, brittiläinen Bryn on luonut mielikuvituksellisesti suunniteltuja ja upeasti valaistuja mainoskuvia yli 30 vuoden ajan. Brynin kuvaustyyli ja lähestymistapansa varmistavat, että hänen työnsä huomataan ja sitä myöden ne ovat voittaneet myös monia palkintoja. Toimeksiannot monille suurille tuotemerkeille ja globaaleille yrityksille oavt nähtävissä aikakauslehdissä, esitteissä ja mainostauluilla kaikkialla maailmassa.
Viime vuosina myös Brynin valokuvatuomaritaidot ovat olleet erittäin kysyttyjä, hän on ollut tuomaroimassa mm. The World Photography Cupia, FEP Awardseja sekä Hasselblad Masters -kilpailua.

Jeanette Larsen (Norja) on norjalainen muototokuvaaja Stavangerista. Jeanette rakastaa kaikenlaista valokuvausta, mutta klassinen muotokuva on kaikkein lähimpänä hänen sydäntään. Hän kertoo: ”Rakastan ihmisiä, vuodenaikoja, tapaamisia, naurua ja melankoliaa. Rakastan sitä kun työstäni tulee asiakkaille tärkeää.”
Jeanette on analyyttinen tuomari, joka paneutuu aina työhönsä huolella ja onkin siksi kysytty tuomari moniin kilpailuihin.

Jan Pohribny (Tsekki) on työskennellyt freelance-taidevalokuvaajana ja -opettajana jo vuodesta 1986. Taiteellisen työnsä ohella hän toimii pääasiassa visuaalisena suunnittelija ja kuvituskuvauksen parissa sekä valokuvauksen opettajana. Jan on yksi Praha House of Photography -talon perustajista ja hän on pitänyt useita työpajoja sekä kotimaassaan että ulkomailla.
Janilla on myös ”salainen supervoima”, hän osaa hiukan suomea, sillä hän toimi Etelä-Savon läänintaiteilijana valokuvataiteen alalla vuonna 2006.

 

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry