Finnish Photo Awards 2022 -tuomaristo

Meillä on ilo esitellä FPA-tuomariston vuosimallia 2022 kokoonpano. Aiempien vuosien tapaan tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta jälleen kerran me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina (ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina) jatkaa edelleen aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta. Hänellä on vuosikymmenten kokemus valokuva-alasta niin yrittäjänä kuin valokuvauksen opettajana. Hän toimii myös ammattivalokuvaajajärjestöjen eurooppalaisen keskusjärjestö FEP:n arvonimijurytysten päätuomarina.
Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä 9.9.Kuva & Ääni -messuilla järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin.

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Anna Blackmann, Terry Hrynyk, Hiroshi Kidachi sekä Randy McNeilly.

Anna Blackman (Australia) aloitti mainoskuvaajana 80-luvun puolivälissä ja erikoistui alun perin arkkitehtuurikuvaukseen. Sittemmin hän löysi kuitenkin todellisen kutsumuksensa ihmisten ja juhlien kuvaamisesta, valokuvaaminen eri muodoissaan on ollut hänelle elämän mittainen intohimo.
Hän on voittanut vuosien saatossa useita erilaisia palkintoja Australian Insitute of Professional Photographers – järjestön kilpailuissa sekä toiminut sen varapuheenjohtajana.

Terry Hrynyk (Kanada) on kanadalainen valokuvaaja, jolla on yli kolmenkymmenen vuoden kokemus. Hänen erikoisosaamisalueitaan ovat muoto-, hää-, mainos- sekä fine art kuvaus. Valokuvaajan työnsä lisäksi hän toimii valokuvauksen opettajana Barrien kaupungin Georgian Collegessa

Hiroshi Kidachi (Japani) on japanilainen mainos, muoto- ja hääkuvauksiin erikoistunut valokuvaaja. Hänen studionsa sijaitsee hänen kotikaupungissaan Tokiossa, mutta hän palvelee asiakkaitaan ympäri Japania. Hiroshi Kidachi on saavuttanut useita palkintoja ja hänen kuviaan on ollut esillä näyttelyissä niin Japanissa kuin kansainvälisestikin. Kidachi toimii Japanin World Photographic Cup -maajoukkueen kapteenina.

Randy McNeilly (USA) löysi jo lukioikäisen intohimonsa taiteeseen ja valokuvaukseen. Hänen kotiseutunsa Pohjois-Carolinan Appalakkien vuoristossa on tunnettu myös tarinankerronnan perinteistä ja Randy kutsuukin itseään mielellään visuaaliseksi tarinankertojaksi.
Yhdessä puolisonsa Janetin kanssa heillä on ´täyden palvelun´ yritys: valokuvastudio, galleria ja kehystämö. Randy Mcneilly aloitti uransa mainoskuvaajana, mutta siirtyi sittemmin enemmän kuvaamaan ihmisiä. Hän on kuitenkin perustanut – kuulemma tulevien eläkepäivien puuhasteluksi – jälleen toisenkin studion, jossa yhdistyvät hänen juurensa mainoskuvaaja ja rakkautensa urheiluautoihin.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Helsingissä arvioimassa finalistikuvia: Bernd Gassner, Tracey Lund, Miriam Skeide ja Jos Verhoogen.

Bernd Gassner (Saksa) on saksalainen mainoskuvaaja ja mainostoimistoyrittäjä. Hän perusti ensimmäisen oman yrityksensä 24-vuotiaana nuorena valokuvaajana ja muutamaa vuotta myöhemmin osti isomman alan yrityksen, joka oli ollut hänen suurin asiakkaansa. Siitä vuotta myöhemmin yritystoiminta laajeni oman mainostoimiston perustamiseen. Stillkuvauksen lisäksi Bernd Gassner tekee myös paljon videokuvausta. Hän on kaksinkertainen MQEP ja toimii saksalaisen CentralVerband Deutscher Berufsfotografen järjestön varapuheenjohtajana.

Tracey Lund (Iso-Britannia) on brittiläinen luontokuvaaja. Tracey kertoo, että hänen uransa ammattimaisena luontokuvaajana alkoi vuonna 2004 inspiroivalla Afrikan matkalla. Sen jälkeen hän halusi ryhtyä kehittämään taitojaan luontokuvaajana ja ura onkin ollut sen jälkeen nousujohteinen, hänen luontokuvansa ovat keränneet paljon palkintoja. ”Intohimoni luontokuvaukseen on vienyt minua ympäri maailmaa, en tiedä mitään parempaa. Vietän tunteja luonnossa seuraten eläimiä ja niiden eläimiä ja toivon, että kuvistani välittyy edes osa siitä tunteesta ja intohimosta, joten tunnen työtäni kohtaan. Villieläinten kuvaaminen on seikkailu, mutta ennenkaikkea etuoikeus”, sanoo Tracey.

Miriam Skeide (Norja) on norjalainen muototokuvaaja läheltä Kristiansundia. Hän on erikoistunut erityisesti vauvojen ja vastasyntyneiden kuvaamiseen, mutta kuvaa mielellään kaikenikäisiä ihmisiä sekä myös yritysten henkilökuvauksia. Miriam voitti Norjan kansallisen kilpailun vuonna 2016 ja napannut useita muita palkintoja vuosien varrella. Hän on myös toiminut tuomarina useissa muissa kilpailuissa.

Jos Verhoogen (Belgia) on toiminut valokuvaaja jo yli 30 vuoden ajan. Hän aloitti uransa lehtikuvaajana kotimaansaBelgian sanomalehdille, lehtikuvaus on edelleen lähellä hänen sydäntään, mutta sen lisäksi toimiimuotokuvaajana ja mentorina nuorille valokuvaajille. Hän on vienyt newborn-kuvauksen uudelle tasolle jatekee kuvareportaasejaa synnytyksistä. Verhoogen on saavuttanut sekä QEP- että MQEP arvonimensä juurikin näillä synnytyskuvilla. Hän toimii myös aktiivisesti alan järjestökentässä niin kotimaassaan kuin Euroopassa.
Verhoogen oli tuomarina myös aivan ensimmäisessä Finnish Photo Awardsissa vuonna 2019. Tuomarina hän on erittäin tarkka ja huomiokykyinen sekä hyvä palautteenantaja, kaikki ominaisuuksia jotka tekevät hänestä erittäin kysytyn tuomarin eri kilpailuihin.

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry