Finnish Photo Awards 2021 -tuomaristo

Meillä on jälleen ilo FPA-tuomariston kokoonpano, nyt vuosimallia 2021. Kuten aiempinakin vuosina, tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina (ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina) jatkaa aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta. Hänellä on vuosikymmenten kokemus valokuva-alasta niin yrittäjänä kuin valokuvauksen opettajana. Hän toimii myös ammattivalokuvaajajärjestöjen eurooppalaisen keskusjärjestö FEP:n arvonimijurytysten päätuomarina.

Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä 24.9. järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin.

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Antonio Barrella, Susan Dykstra, Kylie Lyons sekä Ella Putney Carlson.

Antonio Barrella (Italia) on italialainen muoti- ja mainoskuvaaja sekä valokuvauksen opettaja. Barrellan ura on alkanut jo 1980-luvulla ja vuosien saatossa hän on työskennellyt kaikkien tärkeimpien italialaisten muotitalojen kanssa. Lisäksi hänen kuviaan julkaistaan tasaiseen tahtiin kaikissa italialaisissa muotiraamatuissa. Antonio Barrellan erikoisalaa on korujen kuvaaminen. Häneltä löytyy huomattava joukko palkintoja sekä mm. kaksi MQEP – titteliä.

Susan Dykstra (Kanada) on kanadalainen maisemakuvaaja. ”Valokuvaus on minulle itseilmaisun keino. Jokainen kuva kertoo oman tarinansa käyttäen ympäristönsä visuaalisia elementtejä. Jokaisen kuvan tulee kertoa tarina tai sisältää jokin tunne ja sitä prosessia ei voi kiirehtiä”, kertoo Susan. Hän pitää erityisesti kuvaamisesta talvella, jolloin lumi ja jää tuovat majesteettisen lisänsä maisemaan. Susan Dykstran maisemakuvia on palkittu useissa kilpailuissa.

Kylie Lyons (Australia) on toiminut valokuvaajana pian 30 vuotta. Hänen yrityksensä toimii Sydneyn lähettyvillä ja keskistyy erityisesti muoto- ja hääkuvauksiin sekä mainoskuvauksiin. Kylien studio toimii yhdessä alueensa vanhimmista rakennuksista, vuonna 1839 rakennetussa vanhassa kirkossa. Samalla tontilla on myös 1884 rakennettu uudempi kirkko, jota hän vuokraa häitä varten ja pystyy näin tarjoamaan hääkuvausasiakkaille uniikin kokonaispaketin.Kyliella on laaja tuomarointikokemus niin Oseanian alueen kuin kansainvälisistäkin valokuvakilpailuista.

Ella Putney Carlson (USA) on amerikkalaisen PPA:n moninkertaisesti sertifioitu ja palkittu kuvaaja ja kuvittaja. Hänellä on myös graafisen suunnittelijan koulutus ja sen vaikutus näkyy monesti hänen kuvankäsittelyssään. Ellan kuvia on sekä palkittu runsaasti että ne ovat esillä useissa julkaisuissa ja näyttelyissä.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Kuopiossa arvioimassa finalistikuvia: Friedrich Jansenberger, Martin Krystynek, Ingrid van Heteren ja Martina Wärenfeldt.

Friedrich Jansenberger (Itävalta) on mainoskuvaaja, joka suhtautuu työhönsä intohimolla. Hän on käynyt läpi klassisen keski-eurooppalaisen kisälli-mestari –koulutusjärjestelmän ja luonut merkittävän uran mainos- ja erityisesti tuotekuvaajana. Friedrich työskentelee sekä studiostaa Wienistä käsin että myöskin asiakkaiden tarpeiden mukaan eri lokaatioissa Itävallassa ja muualla maailmassa.

Martin Krystynek (Slovakia) on suhteellisen nuoresta iästään huolimatta jo moninkertaisesti palkittu valokuvaaja. Aktiivisen oman kilpailemisen lisäksi hän myös toimii useissa alan luottamustoimissa ja on kysytty tuomari ja kuraattori kansainvälisiin kilpailuihin ja näyttelyihin.
Hänen ammatillinen uransa alkoi vuonna 2010 kaukana kotoa, Etelä-Amerikan Paraguayssa. Sen jälkeen hänen kameransa edessä on olleet niin monet maailmanpolitiikan merkkihenkilöt, huippumallit, yritysjohtajat kuin tavallisetkin ihmiset. Martinilla on ihailtava valon näkemisen taito ja ihmisten kuvaamisessa hän arvostaa erityisesti luonnollista kauneutta voimakkaan käsittelyn sijaan.

Ingrid van Heteren (Alankomaat) pyörittää valokuvaamoa yhdessä aviomiehensä kanssa kotikaupungissan Uithoornissa. Monien suomalaisvalokuvaajien tapaan myös Ingrid on ”yleisvalokuvaaja”, mutta erityisesti muotokuvauksen eri lajit ovat lähellä hänen sydäntään. 25-vuotiseen uraan mahtuu palkintoja sekä hollantilaisista että kansainvälisistä kilpailuista.

Martina Wärenfeldt (Ruotsi) haaveili lapsena taiteilijan ammatista ja elääkin nyt todeksi lapsuutensa unelmaa kuvaamalla maalauksellisia fina art -henkisiä muotokuvia ihmisistä. Martina opiskeli aikoineen valokuvausta Santa Monica Collegessa Los Angelesissa, mutta palasi kotiin Ruotsiin valmistuttuaan ja on nyt pyörittänyt omaa studiotaan kotikaupungissaan Vaxjossa yli 20 vuoden ajan. Martinalla on vaikuttava palkintokokoelma sekä ruotsalaisista että kansainvälisistä valokuvakilpailuista ja aiempaa tuomarointikokemusta muista skandinavisista valokuvakilpailuista. Suomikin on Martinalle entuudestaan tuttu vuoden 2018 luentomatkalta.

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry