Finnish Photo Awards 2020 – tuomaristo
Meillä on ilo esitellä tämänvuotisen FPA-tuomariston kokoonpano. Vaikka tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.
Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.
Kilpailun päätuomarina (ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina) jatkaa jo viime vuodelta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta. Hänellä on vuosikymmenten kokemus valokuva-alasta niin yrittäjänä kuin valokuvauksen opettajana. Hän toimii myös ammattivalokuvaajajärjestöjen eurooppalaisen keskusjärjestö FEP:n arvonimijurytysten päätuomarina. Hän pitää Kuopion finaalitapahtumassa keynote-puheenvuoron.
Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös huhtikuussa Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä 17.4. järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin.
Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Julia Boggio, Veronica Esqueda, David Glazebrook sekä Sanjay Jogia.
Julia Boggio (Iso-Britannia) toimii Lontoosta käsin. Hänet tunnetaan lapsi-, perhe ja julkkiskuvaajana. Hänellä on värikäs, omintakainen tyyli, jonka ansiosta hän on voittanut useita palkintoja valokuvillaan. Julia Boggio kirjoittaa myös kuukausittaista omaa kolumniaan Professional Photo -lehteen.
Veronica Esqueda (Meksiko) on kotimaassaan ollut edelläkävijä monissa tekniikoissa, kuten esimerkiksi infrapunakuvauksessa. Veronica on yksi voimakkaassa nousussa olevat meksikolaisen valokuvakentän voimanaisista.
David Glazebrook (Australia) leipätyökseen monien suomalaiskuvaajien tapaan ’yleiskuvaaja’, joka kuvaa niin perhekuvia kuin yrituskuvauksia, mutta laskee harrastuksekseen maisema- ja makrokuvauksen. Davidilla on laaja palkintokokoelma australialaisista valokuvakilpailuista, mutta myös runsaasti kokemusta pöydän toiselta puolelta eli tuomaroinnista.
Sanjay Jogia (Iso-Britannia) tunnetaan erityisestä hulppeista hääkuvistaan, joita on hän on kiertänyt kuvaamassa ympäri maailmaa. Alunperin Sanjay Jogia on kouluttautunut arkkitehdiksi ja hän näkeekin monia yhtäläisyyksiä arkkitehtuurin ja valokuvauksen välillä: valo, sommittelu, tilan tuntu, estetiikka, pinnat, struktuurit ja luovuuden käyttö.
Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Kuopiossa arvioimassa finalistikuvia: Ann Coppens, Günther Egger, Cecilie Hatløy ja Andy Hens.
Ann Coppens (Belgia) kuvaa myös ihmisiä, lemmikkejä ja arkkitehtuuria, mutta hänen todellinen intohimonsa on luontokuvaus ja erityisesti villieläimet. Villieläinkuvillaan hän onkin kerännyt nipun merkittäviä palkintoja. Ann käyttää kuvissaan paljon vallitsevaa valoa ja käyttää paljon aikaa aina parasta mahdollista valaistusta etsiessään. Ann Coppens pitää myös keynote-puheenvuoron Kuopion tapahtumassa.
Günther Egger (Itävalta) on monikertaisesti palkittu mainos- ja muotikuvaaja Innsbruckista. Tuotekuvaus ja kiiltävät esineet ovat erityisen lähellä hänen sydäntään. Tunnetut muotitalot ja kosmetiikkamerkit ovat hänen asiakkaitaan. Euroopassa Günther tunnetaan tarkkasilmäisena tuomarina. Hän pitää Ann Coppensin tavoin keynote-puheenvuoron Kuopiossa.
Cecilie Hatløy (Norja) toimii muotokuvaajana kotimaassaan Norjassa, mutta tekee myös yrityskuvauksia. Omaksi ilokseen tekemillään projekteilla hän pyrkii herättämään ajatuksia sen sijaan että tekisi vain kauniita kuvia. Cecilie on vastuussa naapurimaamme Norjan kansallisen kilpailun pyörittämisestä.
Andy Hens (Saksa) on syntyperältään belgialainen, mutta on asunut Saksassa jo yli 30 vuoden ajan. Valokuvauksen osa-alueista fine art on ehkä eniten hänen ominta aluettaan, samoin CGI, mutta varsinaisen leipätyönsä hän on tehnyt nimenomaan valokuvauksen opettajana Saksassa. Andy Hens tunnetaan erinomaisena tuomarina ja onkin sen vuoksi erittäin kysytty tuomariksi eri maiden kilpailuihin