Finnish Photo Awards 2024 säännöt ja yhteistyökumppanit on julkaistu

Finnish Photo Awards 2024 on valmis käynnistymään! Kilpailun säännöt ovat nyt nähtävillä tällä sivustolla, kategoriat pysyvät samoina kuin vuoden 2023 kilpailussa, mutta muutamiin sääntöjne yksityikohtiin on tehty pieniä muutoksia. Aiempien vuosien tapaan Suomen maajoukkue World Photographic Cup kilpailuun koostetaan Finnish Photo Awardsin kautta.

Meillä on ilo myös julkistaa vuoden 2024 kilpailun yhteistyökumppanit, ne ovat kategorioittain seuraavat:

Children – Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy
Classical Portrait – Interfoto
Commercial – Epson
Creative Portrait – Canon
Domesticated Animals – ED-Mark
Illustrative – Nikon
Landscape – Color-Kolmio
Reportage – Fimeko
Sports – Sony
Wedding – Häät.fi & Häät-lehti
Wildlife – Dialab

Finnish Photo Awards 2024 on auki latauksille 2.-16.8.2024 ja finaali käydään Tampereella 4.-5.10.2024

Finnish Photo Awards 2024 aikajana

Finnish Photo Awards 2024 kilpailun aikajana on vahvistettu:

kilpailukuvien latausaika on 2.-16.8.2024, kilpailun finalistit julkistetaan viiikolla 37 ja kilpailun finaalivaihe käydään Tampereella 4.-5.10.2024.

Kilpailun säännöt julkistetaan kesällä.

Muutoksia Finnish Photo Awards -mitalisteihin

Mitalistikuvien tiedostojen tarkistaminen aiheutti muutaman muutoksen Finnish Photo Awardsin lopputuloksiin: commercial -sarjan pronssille nousi Sami Mustonen kuvalla Tuulensieppaajat sekä illustrative-sarjan pronssille Teemu Tähkänen kuvalla Fragile.
Onnittelut molemmille!

Finnish Photo Awards 2023 voittaja on Pia Maria Rautio

Finnish Photo Awards 2023 on ratkennut historialliseen kaksoisvoittoon niin, että voittajaksi nousi Pia Maria Rautio kahdella erillisellä kuvalla, lapsikuvasarjan voittaneella Boy in a coat -kuvalla sekä Creative Portrait sarjan voittaneella Marionette -kuvalla.
Kokonaiskilpailun toiselle sijalle sijoittui urheilukuvasarjan voittanut Keke Leppälä ja kolmannelle sijalle mainoskuvasarjan voittanut Onni Wiljami Kinnunen.
Lämpimät onnittelut kaikille palkituille!
 

 

Children

1.Pia Maria Rautio
2.Johanna Sjövall
3.Hanna Mulli

Classical portrait

1.Pia Maria Rautio
2.Annamari Kemppainen
3.Teemu Tähkänen

Commercial

1.Onni Wiljami Kinnunen
2.Antti Karppinen
3.Sami Mustonen

Creative Portrait

1.Pia Maria Rautio
2.Teemu Tähkänen
3.Annamari Kemppainen

Domesticated animals

1.Mia Surakka
2.Annika Mäki
3.Paula Grekelä

Illustrative / fine art

1.Onni Wiljami Kinnunen
2.Marc Sabat
3.Teemu Tähkänen

Landscape

1.Risto Raunio
2.Janne Teivonen
3.Kati Saari

Reportage

1.Jarmo K Mäki
2.Johanna Vaurio-Teräväinen
3.Teemu Salonen

Sports

1.Keke Leppälä
2.Johanna Vaurio-Teräväinen
3.Hannu Rainamo

Wedding

1.Heljo Hakulinen
2.Henna Glade
3.Tapio Mäkinen

Wildlife

1.Risto Raunio
2.Janne Teivonen
3.Salla Seeslahti

Pääkilpailusta erillinen sarja Digitally Created Images

1.Antti Karppinen
2.Markku Pajunen
3.Sonja Hietala

FPA 2023 finaalitapahtuman aikataulu

PERJANTAI 20.10.2023
Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy, Hatanpään valtatie 34 G

Klo 10.00 alkaen finaalikuvien livearviointi, kestää koko päivän, välissä taukoja lounasta ja kahvia varten. Arvioitu kesto noin klo 19.00 asti
Kategorioiden arviointijärjestys finaalissa: classical portrait, commercial, wedding, creative portrait, children, domesticated animals, reportage, sports, landscape, wildlife, illustrative
Tilaisuuteen vapaa pääsy

LAUANTAI 21.10.2023
Scandic Hotel Rosendahl, Pyynikintie 13, kokoustila Emilia
Messupäivä hotellilla klo 11- 16, messuille vapaa pääsy

Klo 11.00 Messut alkavat, näytteilleasettajina Canon, Colorkolmio, ED-Mark, Epson, Fimeko, Interfoto, Sony, Retouchup, VVI OY

Tietoiskut 11.45-12.45

Klo 11.45 Canon tietoisku, Antti Korhonen
Canon juhlistaa EOS R -kamerajärjestelmän 5-vuotista taivalta – katso maailmaa uusin silmin

Klo 12.05 Epson tietoisku, Jari Tiihonen
Epson ratkaisut ammattikäyttöön

Klo 12.25 Color-Kolmio tietoisku, Kari Pälli
Uudet Elinchrom salamavalolaitteet sekä uusi FUJIFILM GFX-100-II

Klo 13.00 Bryn Griffths – My sweet Chernobyl
Esitys Bryn Griffithsin kuvausmatkasta Chernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jättämään aavekaupunkiin (englanninkielinen)

Tietoiskut 14.30-15.30

Klo 14.30 Sony tietoisku, Robin Albrect
Sonyn uutuustuotteet ammattilaisille vuonna 2023

Klo 14.50 Interfoto tietoisku, Sami Eskonlahti
Tulostimet ja uudet tulostuspaperit valokuvaajille

Klo 15.10 ED-Mark tietoisku, Magnus Borgström
Esittelyssä Savage travel kit, Sawgrassin uusi Design Mate, ID Photos Pro passikuvaohjelmisto sekä Forever painatus eri materiaaleille

Klo 16.00 Messut päättyvät

Klo 19.00 Finnish Photo Awards -palkintojenjako, bankettisali Henrika
~klo 20.00 Iltajuhlat alkavat, iltajuhlaan tarvitset illalliskortin

Finnish Photo Awards tuomaristo vuosimallia 2023

Aiempien vuosien tapaan finalistien julkistuksen jälkeen esittelemme FPA-tuomariston vuosimallia 2023. Kuten aina, tuomaristomme jäsenet ovat itsekin osaavia ammattilaisia ja palkittuja valokuvaajia, mutta me painotamme kuitenkin tuomariston valinnassa nimenomaan kuva-arvioinnin osaamista ja nämä tuomarit ovat valikoituneet tehtävään joko järjestävän tahon kokemuksien perusteella ja tai kansainvälisten kontaktiemme suosittelemana. Tuomarimme edustavat myös useita valokuvauksen eri osa-alueita.

Hyvä tuomari osaa arvioida objektiivisesti monenlaista kuvaa riippumatta siitä edustaako se juuri hänen ominta valokuvauksen lajiaan tai edes hänen henkilökohtaisia mieltymyksiään. Kuvaa arvioidaan sen ansioiden – tai niiden puutteiden – pohjalta; tuomarit arvioivat kuvista niiden visuaalista vaikuttavuutta, luovuutta, sommittelua sekä tietenkin teknistä laatua. Asiansa osaava tuomari osaa antaa kuvista rakentavaa palautetta, kuunnella muiden tuomareiden mielipiteitä ja tarvittaessa punnita omaa näkökulmaansa uudelleen, mikäli muut tuovat esille erilaisia mielipiteitä.

Kilpailun päätuomarina, ilman äänivaltaa, mutta keskustelua johtavana tuomarina jatkaa yhä aiemmilta vuosilta tuttu Jim Lowe Iso-Britanniasta.

Tuomariston kaikki 8 äänivaltaista jäsentä osallistuvat arvioinnin ensimmäisen kierrokseen, jossa arvioidaan kaikki kuvat ja jonka perusteella ratkeavat paikat finaaliin. Neljä tuomareista saapuu myös finaalitapahtumaan Suomeen, jolloin arvioidaan finaaliin päässeet kuvat ja tuomaristo keskustelee niistä. Tämä Tampereella 20.10.2023 Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy:n tiloissa järjestettävä arviointitilaisuus on myös yleisölle avoin

Online-jurytykseen osallistuvat tuomarit ovat: Kristian Bogner, Fiona Handbury, Scott Johnson sekä Mary Taylor-Fisk.

Fiona Handburylla (Australia) on yli 25 vuoden monipuolinen kokemus alalta. Hänen asiantuntemuksensa ulottuu useisiin valokuvan genreihin: mm. muotokuva-, hää-, tieteellinen-, yritys- ja mainoskuvaus. Olipa hän kuvaamassa perhekuvia tai kansikuvia tieteellisiin aikakauslehtiin tai vuosikertomuksiin, Fionan monipuolinen kokemus ja kyvyt ovat vakiinnuttaneet hänen arvostetun maineensa alalla
Fionalla on myös pitkä kokemus tuomaroinnista sekä ymmärrys valokuvauksen taiteellisista ja teknisistä puolista. “Olen ennen kaikkea tekninen tuomari, mutta valokuvaajan kyky pysäyttää tuomari kesken arvioinnin herättämällä jokin tunnereaktio, on aina huomionarvoista. Nämä ovat niitä kuvia, joita etsin ja muistan kilpailuja arvostettaessa.”
Yli vuosikymmenen ajan Fiona on ollut intohimoinen jäsen Heartfeltissä, järjestössä, joka tarjoaa ilmaisia valokuvauksia perheille, jotka kärsivät lapsen menetyksestä tai vakavasta sairaudesta. Hänen omistautumisensa ja taitonsa tuovat lohtua ja luovat rakkaita muistoja apua tarvitseville ja rohkaisee muita valokuvaajia harkitsemaan aikansa ja taitonsa tarjoamista Heartfelt-järjestölle.

Kristian Bogner (Kanada) on kolmannen polven kanadalaisvalokuvaaja, joka toimii myös ohjaajana, elokuvantekijänä, puhujana sekä Nikon Canadan, Broncolorin ja Lowepron lähettiläänä. Kristian asuu Kanadan Kalliovuorilla, mutta kiertää ympäri maailmaa kuvaamassa extreme-urheilua, muotia, editoriaaleja, luontoa, mainoksia, elokuvaprojekteja ja seikkailuretkiä kaikilla mantereilla. Hän on tunnettu monipuolisuudestaan, kekseliästä luovuudestaan ja havainnollistavasta valokuvaus- ja kuvaustyylistään. Hän nauttii teknisistä haasteista, olipa hänen kuvausaiheensa mikä tahansa.
Kristianilla on laaja kokemus työskentelystä kansainvälisten luovien huipputoimistojen, elokuvateollisuuden ja tv-tuotannon kanssa sekä vaikuttava kansainvälinen palkintokaappi.

Mary Taylor-Fisk (USA) on lähes 25 vuoden ajan omistanut muoto- ja hääkuviin keskisttyvän studionsa liikekumppaninsa Jamie Hayesin kanssa Richmondissa, Virginiassa, Hayes & Fisk Photography onkin yksi alansa halutuimmista muotokuva- ja häästudioista. Valokuvaajana Mary on sitoutunut säilyttämään perheiden merkittäviä hetkiä, vangitsemaan niitä kameraansa ja tulostamaan näitä muotokuvia ja virstanpylväitä. Mary uskoo vakaasti, että nämä ohikiitävät hetket on esitettävä ylpeänä perheen kodeissa, ei digitaalisesti puhelimissa, tietokoneissa ja modernissa tekniikassa.
Mary myös isännöi podcastia nimeltä Get Your Shoot Together yhdessä toisen valokuvaajan, Kira Derryberryn, kanssa, ja hänellä on oma konsulttiyritys, joka auttaa muita pienyritysten luovia tekijöitä olemaan kannattavampia, kestävämpiä ja menestyvämpiä.

Scott Johnson (UK) on palkittu valokuvaaja Essexistä, Iso-Britanniasta, ja hän on valokuvannut häitä kaikkialla maailmassa. Hauskuudestaan ja energisyydestään tunnettu Scott matkustaa ympäri maailmaa myös tuomarina, kouluttajana ja mentorina. Scottin meriittilista kattaa sekä liudan palkintoja kansainvälisistä kilpailusta, mutta myös tuomarointikokemusta useista kilpailuista. Hän on myös tehnyt dokumenttielokuvia.
Scott on Fundy Softwaren, Studio Ninjan ja Graphistudion ambassador.

Seuraavat neljä tuomaria arvioivat kuvat molemmilla kierroksilla eli he ovat paikan päällä myös Tampereella arvioimassa finalistikuvia: Therese Asplund, Bryn Griffiths, Jeanette Larsen ja Jan Pohribny.

Therese Asplund (Ruotsi) on kansainvälisesti palkittu muoto- ja fine art valokuvaaja, joka rakastaa valaistusta ja ihmisten kanssa työskentelyä. Olipa hän studiossa kuvaamassa lapsia ja perheitä tai työskentelemässä oman taideprojektinsa parissa, se on aina yhtä intohimoa ja omistautumista. Therese on erittäin utelias ja rakastaa haastaa itsensä ja kokeilla uusia asioita, joten hänen kuviensa joukosta löytyy kaikkea klassisesta taiteesta, kuten kuvataiteen muotokuvista, graafisiin muotimuotokuviin kirkkaissa väreissä.
Hän on ollut useiden vuosien ajan Elinchrom Internationalin ja Nikon Europen ambassador sekä toiminut puhujana tai työpajan vetäjän useissa tilaisuuksissa Ruotsissa ja ulkomailla. Kuvaamisen lisäksi Therese rakastaa auttaa muita valokuvaajia kehittymään ja tätä edistääkseen hän pyörittää Play-nimistä työpajakonseptia, joka tuo valokuvaajia yhteen, antaaheille elinikäisiä muistoja, paljon uutta tietoa ja joukon uusia ystäviä.

Bryn Griffiths (Iso-Britannia), olipa kyseessä studiossa tai lokaatio, brittiläinen Bryn on luonut mielikuvituksellisesti suunniteltuja ja upeasti valaistuja mainoskuvia yli 30 vuoden ajan. Brynin kuvaustyyli ja lähestymistapansa varmistavat, että hänen työnsä huomataan ja sitä myöden ne ovat voittaneet myös monia palkintoja. Toimeksiannot monille suurille tuotemerkeille ja globaaleille yrityksille oavt nähtävissä aikakauslehdissä, esitteissä ja mainostauluilla kaikkialla maailmassa.
Viime vuosina myös Brynin valokuvatuomaritaidot ovat olleet erittäin kysyttyjä, hän on ollut tuomaroimassa mm. The World Photography Cupia, FEP Awardseja sekä Hasselblad Masters -kilpailua.

Jeanette Larsen (Norja) on norjalainen muototokuvaaja Stavangerista. Jeanette rakastaa kaikenlaista valokuvausta, mutta klassinen muotokuva on kaikkein lähimpänä hänen sydäntään. Hän kertoo: ”Rakastan ihmisiä, vuodenaikoja, tapaamisia, naurua ja melankoliaa. Rakastan sitä kun työstäni tulee asiakkaille tärkeää.”
Jeanette on analyyttinen tuomari, joka paneutuu aina työhönsä huolella ja onkin siksi kysytty tuomari moniin kilpailuihin.

Jan Pohribny (Tsekki) on työskennellyt freelance-taidevalokuvaajana ja -opettajana jo vuodesta 1986. Taiteellisen työnsä ohella hän toimii pääasiassa visuaalisena suunnittelija ja kuvituskuvauksen parissa sekä valokuvauksen opettajana. Jan on yksi Praha House of Photography -talon perustajista ja hän on pitänyt useita työpajoja sekä kotimaassaan että ulkomailla.
Janilla on myös ”salainen supervoima”, hän osaa hiukan suomea, sillä hän toimi Etelä-Savon läänintaiteilijana valokuvataiteen alalla vuonna 2006.

 

Finnish Photo Awards 2023 finalistit

Finnish Photo Awards 2023 -kilpailun ensimmäinen arviointikierros on saatu päätökseen ja finalistit ovat selvillä! FPA:n lopulliset sijoitukset ratkeavat sitten Tampereen finaalitapahtumassa 20.-21.10.2023. Tänäkin vuonna finalistikuvista koostetaan vuosikirja, ja se julkaistaan finaalitapahtuman yhteydessä.
Finaaliin pääsee pisteiden mukaan 10 parasta kuvaajaa kustakin kilpailun kategoriasta, finalistit on listattu alla aakkosjärjestyksessä. Lämpimät onnittelut kaikille finaaliin päässeille valokuvaajille!

CHILDREN, voittajan palkitsee COLOR-KOLMIO
Hieta Jenni
Kääntä Susanna
Mozuraite Jurgita
Mulli Hanna
Pohjaranta Tanja
Rautio Pia Maria
Sjövall Johanna
Sohlman-Wiren Mona
Svahn Janina
Weckström Magdalena

CLASSICAL PORTRAIT, voittajan palkitsee INTERFOTO
Björkqvist Kristian
Hieta Jenni
Hietala Sonja
Kemppainen Annamari
Rautio Pia Maria
Reivinen Sami
Saari Kati
Sabat Marc
Tähkänen Teemu
von Girgensson Arto

COMMERCIAL, voittajan palkitsee CHROMALUXE
Ala-Pietilä Pekka
Aspegren Markus
Karppinen Antti
Kinnunen Onni Wiljami
Levälampi Mika
Makkonen Heidi
Matilainen Jone
Mustonen Sami
Nikus Anna-Liisa
Sabat Marc

CREATIVE PORTRAIT, voittajan palkitsee EPSON
Björkqvist Kristian
Kemppainen Annamari
Kinnunen Onni Wiljami
Luostarinen Harri
Matilainen Jone
Rautio Pia Maria
Rohunen Jenni
Sabat Marc
Turunen Sami
Tähkänen Teemu

DOMESTICATED ANIMALS, voittajan palkitsee ED-MARK
Grekelä Paula
Ikonen Henna
Mäki Annika
Palsi-Ikonen Annamaria
Paukamainen Teemu
Sjövall Johanna
Surakka Mia
Vaurio-Teräväinen Johanna
Vilmunen Kristi
Vuola Jaana

ILLUSTRATION / FINE ART, voittajan palkitsee VVI OY
Ala-Pietilä Pekka
Karppinen Antti
Kinnunen Onni Wiljami
Matilainen Jone
Mulli Hanna
Saari Kati
Sabat Marc
Tähkänen Teemu
Vaurio-Teräväinen Johanna
Vilmunen Kristi

LANDSCAPE, voittajan palkitsee DIALAB
Kotamäki Jaana
Miettinen Virpi
Lindell Jonas
Raunio Risto
Saari Kati
Schultz Henrik
Seeslahti Salla
Teivonen Janne
Vaara Visa
Vaurio-Teräväinen Johanna

REPORTAGE, voittajan palkitsee FIMEKO
Kulmala Virve
Leppälä Keke
Mäki Jarmo K
Niiranen Simo
Noki-Helmanen Anna-Kaisa
Raunio Risto
Salonen Teemu
Siilas Rafael
Vaurio-Teräväinen Johanna

SPORTS, voittajan palkitsee SONY
Lahtinen Antti
Leppälä Keke
Martikainen Tytti
Mattila Tommi Juhani
Mäki Jarmo K
Nikander Anne
Ollikainen Toni
Rainamo Hannu
Saari Kati
Vaurio-Teräväinen Johanna

WEDDING, voittajan palkitsee RETOUCHUP
Henna Glade
Hakulinen Heljo
Haataja Jenna
Hämäläinen Miika
Karhula Elisa
Koski Ilkka
Matilainen Jone
Mikkanen Suvi
Mäkinen Tapio
Nygård Tuukka
Turunen Sami

WILDLIFE, voittajan palkitsee CANON
Badermann Erkko
Harkko Antti
Kotamäki Jaana
Mäkitalo Petri
Niskanen Ilkka
Raunio Risto
Seeslahti Salla
Surakka Mia
Teivonen Janne
Vaara Visa

Kuvien latausaika on päättynyt

Finnish Photo Awards 2023 on sulkeutunut latauksilta.

Kiitos kaikille osallistuneille ja onnea kisaan! Julkaisemme finalistit viikolla 38 ja finaali käydään Tampereella 20.-21.10.2023.

Finnish Photo Awards 2023 säännöt on julkaistu

Tämänvuotisen kisan säännöt on nyt julkaistu ja kilpailu aukeaa latauksille 11.8.2023. Latausaika päättyy 25.8.2023 klo 18. Finalistit julkistetaan viikolla 38 ja finaali käydään 20.10.2023, palkinnot puolestaan jaetaan 21.10.2023.

Tervetuloa osallistumaan!

Finnish Photo Awards 2023 kategoriat ja niiden sponsorit

Finnish Photo Awards 2023 on pian valmis käynnistymään, odottelemme vielä sääntöjen vahvistumista WPC:ltä, että saamme suoraan omatkin sääntömme mahdollisimman yhteensopiviksi sen kanssa. Mutta niitä tietoja odotellessa meillä on ilo julkistaa vuoden 2023 kilpailun uudistuneet kategoriat, yhteistyökumppanimme sekä heidän valitsemansa nimikkokategoriat.

Children > Colorkolmio
Classical Portrait > Interfoto
Commercial > Chromaluxe
Creative Portrait > Epson
Domesticated Animals > ED-Mark
Illustrative/digital art/fine art > VVI
Landscape > Dialab
Reportage > Fimeko
Sports > Sony
Wedding > Retouchup
Wildlife > Canon

Lämpimät kiitokset yhteistyökumppaneillemme että olette jälleen kanssamme toteuttamassa Finnish Photo Awards – kilpailua.
Odotamme suurella mielenkiinnolla vuoden 2023 kilpailun kuvasatoa sekä luonnollisesti myös lokakuun FPA-finaalitapahtumaa!

  • 1
  • 2
  • 6

Yhteistyössä mukana:

(c) Suomen Ammattivalokuvaajat Ry